Autor: Ave Lepik • 30. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves: küberrünnakud võivad riigi põlvili suruda

„Traditsiooniline arusaam, et riigi rivist välja löömiseks piisab selle territooriumi vallutamisest või sõjaväe purustamisest, enam alati ei päde,“ ütles president Toomas Hendrik Ilves eile Washingtonis.

President, kes on Ühendriikides Balti-USA tippkohtumisel, pidas aulaloengu mainekas USA riigikaitse ülikoolis National Defense University.

"Tänapäeval on võimalik vaenlasel sõjaväest üldse mööda vaadata – keerukate küberrünnetega saab riigi majanduse ja kriitilise taristu vähemalt ajutiselt põlvili suruda,“ rääkis Ilves üle 600 õppuri ees, kellest suur osa on kõrgemad sõjaväelased. Eesti riigipea keskendus esinemises 21. sajandi julgeolekule ja eriliselt küberjulgeolekule.

„Peame panema sõjalise küberkaitse konteksti – sõjavägedel on küberjulgeolekus küll oma roll, kuid see pole tingimata määrav,“ ütles president Ilves, pidades hädavajalikuks erasektori tihedat kaasamist küberturvalisuse tagamisse.

Rääkides USA ja Euroopa suhete seisust, sõnas ta: „Ma pole mures mitte ainult Euroopa kohati väikeste kaitsekulude ja vähese kaitsetahte pärast, vaid ka Ameerika Ühendriikides levivate isolatsionismimeeleolude pärast. Sellest pole õnneks veel kujunenud peavoolusuhtumine, aga nii poliitiliste jõudude vasak- kui ka paremskaalal on märgatav teatav välispoliitiline  endassetõmbumine ja väsimus.“

Täna kohtuvad president Ilves ning Läti ja Leedu president Washingtonis Valges Majas Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama ja asepresidendi Joe Bideniga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755