Autor: Indrek Kald • 4. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik loob kõigi töötajate registri

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile seadusemuudatuse, millega luuakse töötamisega seotud infot koondav register, kus isik tuleb registreerida enne tööle asumist.

Registreerimisega soovib riik vähendada ebaseadusliku tööjõu kasutamist ning kindlustada tööd tegevate inimeste sotsiaalsete tagatiste parem kaitse. Nii saavad töötajad juba töösuhte alguses kindluse, et nende maksud ja kogumispensioni sissemakse tasutakse ja tagatud on tervisekindlustus. Selleks tuleb töötamine registreerida enne faktilist tööle asumist.

Samas aitab register ümbrikupalga riskiga valdkondades nagu ehitus, toitlustus, majutus jm, maksuhalduril tööjõumaksude tasumist paremini kontrollida.

Töötaja registreerimiseks piisab ainult ühest elektroonilisest sissekandest. Nii pole enam eraldi vaja näiteks haigekassale töötajast teada anda, sest erinevate ametite info koondatakse registrisse, mis muudab hõlpsamaks andmete ristkasutamise. Töötamise registreerimisel kogutavat infot saab kasutada toetuste, hüvitiste ja pensionide määramisel, sotsiaalteenuste osutamise õigsuse järelkontrolli tegemisel ning ravikindlustuskaitse perioodi arvestamisel.

Registri IT-arenduskulu maksu- ja tolliametile on 400-600 000 eurot. Lisanduvad kulud, mis tuleb registriandmeid kasutavatel asutustel teha registriga liidestamiseks ning hoolduskulud. Infotehnoloogia arendamise kulud kaetakse MTA eelarvest.

Seadus plaanitakse jõustada järgmise aasta 1. juulist. Sotsiaalministeerium valmistab ette eelnõu ravikindlustuse, töötuskindlustuse, individuaalse töövaidluse lahendamise, puuetega inimeste sotsiaaltoetuste, riikliku pensionikindlustuse, riiklike peretoetuste, vanemhüvitise ja sotsiaalhoolekande seaduste muutmiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755