Autor: Kaisa Gabral • 15. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: poliitikuni jõuab lobisti "maalitud" lugu

Eks lobitöö on demokraatliku ühiskonna loomulik osa. Paraku jõuab poliitikuni enamasti lobisti poolt ilusti maalitud lugu, märkis ASi Helmes juht Jaan Pillesaar.

Äripäev küsis päevaküsimusena täna, kas riigikogus lobitööd teha on raske.

"Kui kodanikel tekivad oma huvid seadusandluses, siis ainus viis neid soove ellu viia on poliitikutele oma idee maha müüa ja eelnõu valmis kirjutada. Ideaaljuhul peaks poliitik ja riigikogu siis olema selleks mõistuseks ja südametunnistuseks, mis jõustab ainult need seadused, mis tõesti teevad ühiskonda efektiivsemaks ning ei suurenda ebavõrdsust ühiskonna liikmete vahel. Reaalses elus paraku see filter alati ei tööta, sest poliitikutel ei saa olla kunagi täit arusaama, kuidas mingi ärivaldkond tegelikult töötab. Poliitikuni jõuab lobisti poolt maalitud ilus lugu, mitte terviktõde olukorrast," vastas Pillesaar küsimusele.

"Samuti, kuigi poliitikud väidavad kaljukindlalt, et erakondadele antavate annetuste ja nende otsuste vahel puudub igasugune seos, siis mina pole näinud palju inimesi, kes seda väidet usuks," märkis Pillesaar ja lisas, et  annetuste ja otsuste vahel on paraku selge huvide konflikt ja alati leidub inimesi, kes sellest võivad mõjutatud saada. "Ilmselt ei hakka keegi väikeste annetuste pärast mainega riskima, aga kui jutt käib kümnetest miljonitest ja erakonna kassas vilistab külm tuul, siis on ahvatlus suur. Minu arvates tuleks annetustele seada üsna madal ülempiir ning varjatud annetamine peaks olema nii karmilt karistatav, et kõigil osapooltel puuduks igasugune soov seda proovida," lisas Pillesaar.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755