19. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CV Keskuse juht: makske rohkem palka, see tasub ära

CV Keskuse juht Paavo Heil soovitab ettevõtjail maksta rohkem palka ja pakkuda paremaid tingimusi, kui on tavaks turul üldiselt, sest see annab pikas perspektiivis iseennast toitva konkurentsieelise.

"Selliselt loote eeldused turu parima teenuse või toote loomiseks ning saate püsivalt küsida konkurentidest kõrgemat hinda. See on praeguses Eesti olustikus üks väheseid ja kindlamaid võimalusi tootlikkust suurendada," märkis ta.

Heili teine nõuanne on pidevalt turundada oma ettevõtet kui tööandjat ning võtta hea inimene firma palgale isegi siis, kui talle hetkel töökohta ei ole.

"Kirjeldage ära need väärtused ja argumendid, miks inimesed peaksid teie ettevõttes töötada tahtma ning kommunikeerige seda pidevalt oma sihtgrupile," sõnas Heil. "Kui leiate inimese, kes sobib teie ettevõttesse, võtke ta tööle isegi siis, kui hetkel ei ole konkreetset vaba ametikohta. Ettevõtja võimuses on see töökoht luua ja töötaja ressurss kasumlikult turule maha müüa," märkis ta.

Ettevõtted piiravad Heili kinnitusel ise oma konkurentsivõimet, kui usuvad, et tööandja on see, kes määrab mängureeglid ja rakendab "oma" töötajaid.

"Näiliselt see ju võibki nii olla, kuid sellise suhtumisega piirab ettevõtja märkimisväärselt nende inimeste arvu ning kvaliteeti, kelle jaoks tema ettevõte atraktiivne töökoht võiks olla. Seega piirab ta oma konkurentsivõimet," ütles Heil.

Ta lisas, et kui kaks konkureerivat ettevõtet pakuvad oma töötajaile sarnaseid tingimusi, aga üks neist panustab ka sellesse, et kommunikeerib pidevalt enda kui tööandja väärtusi oma sihtgrupile, siis selle ettevõtte värbamise ja palgakulu samadele ametikohtadele on kokkuvõttes väiksem. Seejuures on tööandjasse kui kaubamärki ja selle kommunikatsiooni panustatud rahasumma väiksem kui kasu, mis tuleb madalamatest palgakuludest, sõnas Heil.

Paavo Heil räägib palkamisest 17. oktoobril toimuval Äripäeva Palgafoorumil, kus paljud tuntud Eesti tippjuhid avavad oma ettevõtte palgapoliitikat ja võtmetöötajate tasusüsteeme.

Palgafoorumile tulevad oma kogemusest rääkima Skype Eesti endine juht Tiit Paananen, Henkel Balti juht Siiri Odrats-Koni, Estonian Airi endine juht Tero Taskila, Saku Õlletehase juht Margus Kastein, Tavidi omanik Alar Tamming, Microsofti Balti regiooni juht Rain Laane, Prisma Peremarketi juht Janne Lihavainen jt. Samuti annab foorum ülevaate viimastest palgauuringutest, palkamisega seotud maksuteemadest ja palkade avalikustamise võimalustest.

Äripäeva Palgafoorumi kohta leiab rohkem infot siin.

Autor: Raigo Neudorf, Kertu Ruus

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755