19. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksusüsteemi püha lehm

Ütlesin riigikogu ees esinedes, et on mõtteid, mille teostamise võimalust ja mõju võiks analüüsida, aga pole mõtet, sest niisugust asja nagu maksukorralduse muutmine Eestis keegi niikuinii ei kaaluks, kirjutab Arengufondi juht Tõnis Arro.

Ühte mõtet, mis võiks väärida analüüsi, siiski lühidalt tutvustasin. See puudutab kasvufaasi jõudnud ettevõtteid, mitte vastasutatud ettevõtteid nende esimesel tegevusaastal, nagu seisab Äripäeva juhtkirjas. Ettevõttel, kes soovib äritegevuse uuele arengutasemele viia, näiteks uutele turgudele siseneda või muul viisil kiiresti kasvada, kasvavad kulud hüppeliselt, aga oodatav tulude kasv tuleb märgatava ajalise nihkega. See tekitab paljude ettevõtete jaoks ajutise käibevahendite puuduse. Palkasid maksmata jätta ei saa, seetõttu jäetakse esmalt maksmata maksud, teades, et maksuvõla ajatamises saab maksuametiga kokkuleppele.

Teatavasti tähendab see, et ettevõtte maksukohustus ei kao, maksuvõlgnevuselt arvestatakse intressi, aga ettevõte saab oma äri edasi ajada ja maksud hiljem maksta. Probleem on aga selles, et ka ajatatud maksuvõlaga ettevõte on maksuvõlgnik koos sellest tulenevate järeldustega. Näiteks ei saa ta osaleda riigihangetel ja tema usaldusväärsus võib paljude silmis kaheldav paista. Nii võib mõni tarnija keelduda talle kaupu või toorainet krediiti müümast ja nõuda kohest tasumist. Arusaadavalt halvendab see veelgi kasvuraskustes ettevõtte niigi rasket olukorda. Veelgi olulisem on aga see, et järgmisel kuul tekkiva maksuvõla ennetav ajatamine ei ole võimalik, ajatamiskokkulepet saab teha ainult juba tekkinud võla tasumiseks.

Lahendus võiks olla ettevaatavas maksuajastuses ehk riigi poolt antavas osalises või täielikus maksepuhkuses, mille saab laienemisplaane pidav ettevõtja maksuhalduriga kokku leppida enne maksuvõla tekkimist.

Rõhutasin, et tegemist on ideega, mille rakendamise võimalusi ja mõju võiks analüüsida, kui keegi avalikku huvi esindav isik selle vastu huvi tunneks. Samas kontekstis mainisin veel mõnda ettevõtjate hulgas populaarset ideed nagu sotsiaalmaksu lagi (üks valitsuskoalitsiooni lubadusi) ja  toitlustusasutuste käibemaks. Eilse päeva kirjavahetus mõne mõjuka inimesega tõestas, et mul on õigus põhilises: maksusüsteem on püha lehm, nii püha, et isegi selle sõna suhuvõtmine on sarnane jumalateotusega.

Allikas: Tõnis Arro blogi

 

 

 

Autor: Vilja Kiisler, Tõnis Arro

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755