Autor: Marek Mühlberg • 4. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti langes internetivabaduse pingereas

Eesti langes inimõigusorganisatsiooni Freedom House koostatavas internetivabaduse pingereas esimeselt positsioonilt teisele.

Uuring Freedom of the Net mõõdab interneti ja digitaalse meedia vabadust kuuekümnes riigis. Iga riik pälvib tulemuse nullist (kõige vabam) sajani (kõige suletum). Skaala on jaotatud kolmeks: vaba (0-30 punkt), osaliselt vaba (31-60 punkt), suletud (61-100 punkti).

Reitingute aluseks on kolm üldist kategooriat: ligipääsutakistused, sisupiirangud ja kasutajaõiguste rikkumine. Eesti pälvis 2013. aasta pingereas teise tulemuse 9 punktiga. Eestit edastas Island, mis sai tulemuseks 6 punkti. Eestile järgnesid pingereas Saksamaa, Ameerika Ühendriigid ja Austraalia.

Pingerea viimase otsa moodustasid Etioopia, Süüria, Hiina Rahvavabariik, Kuuba ja Iraan (kõige viimane).

Raporti kohaselt on internetivabadus viimase aasta jooksul vähenenud 34 riigis 60nest. Ameerika Ühendriikide puhul on internetivabaduse vähenemisega seoses mainitud Edward Snowdeni paljastusi, mis puudutavad USA luureorganisatsioonide laiaulatuslikke jälgimispraktikaid internetis.

Vaata kogu tabelit SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755