4. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Twitter avalikustas esimest korda enda finantsnäitajad

Facebooki börsiletuleku järel enim oodatud tehnoloogiafirma pakkumine on teoks saamas. San Franciscos baseeruv mikroblogikeskkond Twitter avalilustas täna enda prospekti ning tahab aktsiate avaliku esmaemissiooniga (IPO) kaasata miljard dollarit.

Dokumendist ei selgunud paraku palju või mis hinnaga plaanib firma aktsiaid pakkuda, vahendab Bloomberg. Küll aga selgus, et firma on aastases võrdluses enda käivet kahekordistanud, kuigi on endiselt kahjumlik. Aktsiapakkumist veab Goldman Sachs Group ning teiste garanteerijatena on veel paadis Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America, Deutsche Bank, Allen & Co ning Code Advisors.

Kuigi Twitter ei teinud prospektis otseselt juttu firma väärtusest, siis 5. augusti seisuga oli firma enda hinnangul lihtaktsia õiglane hind 20,62 dollarit, olles 2011. aasta novembris veel 13,05 dollarit. Asjaga kursis olevate inimeste sõnul on Twitteril 620 miljonit aktsiat, mis viitaks 12,8 miljardi dollarilisele turuväärtusele.

Selle aasta esimese kuue kuuga ulatus firma käive 253,6 miljoni dollarini. Eelmine aasta teenis firma sama ajaga 122,4 miljonit dollarit, selgus prospektist. Firma sõnul kasvas reklaamitulu ühe seina (timeline) vaatamise kohta 80 sendini, mida on 26% rohkem võrreldes mullusega.

Lisaks selgus, et firma teenib enamuse enda käibest mobiilreklaamist. Juuniga lõppenud kolme kuu jooksul teeniti koguni 65% reklaamituludest mobiilsetelt seadmetelt. Võrdluseks võib tuua, et Facebook teenis samas perioodis 41% reklaamituludest mobiilsetelt seadmetelt.

2013. aasta esimese kuue kuuga sai Twitter 69,3 miljoni dollarilise puhaskahjumi, kasvades mulluselt 49,1 miljoni dollariliselt puhaskahjumilt. Firma sõnul oli 30. juuni seisuga firmal kogunenud 418,6 miljoni dollariline defitsiit.

Twitteri prospekt sisaldas koguni 32 lehekülge riskifaktoreid võrreldes Facebooki 22-leheküljelise riskide nimekirjaga. Probleem on selles, et firma tulud sõltuvad eelkõige USA reklaamijatest, kuigi 77% igakuisest kasutajate aktiivsusest tuleb väljaspoolt koduturgu. Teiste probleemidena tõi firma välja konkurentsi reklaamiturul, firma nooruse ning isegi maavärinad olid võimaliku ohuna kirjas.

Mikroblogikeskkond kavatseb IPOst saadavaid tulusid kasutada kapitali ning finantspaindlikkuse kasvatamiseks. Firma prognoosib kapitalikuludena see aasta 225-275 miljonit dollarit.

Suurimate aktsionäridena tõi firma välja kaasasutaja Evan Williamsi 12% osalusega. Riskikapitalifirma Benchmark ning partner Peter Fenton omavad 6,7%, teine kaasasutaja Jack Dorsey omab 4,9% firmast ning tegevjuhile Dick Costolole kuulub 1,6% osalus Twitteris.

Lisaks selgus prospektist, et erinevalt teistest tehnoloogaifirmadest nagu Facebook ja LinkedIn, kes kasutavad asutajatele suurema sõnaõiguse andmiseks erinevaid aktsiaklasse, on Twitteris vaid üks klass aktsiaid.

Prospekti avalikustamise järel on investoritel nüüd 21 päeva aega Twitteri andmete analüüsimiseks, misjärel saab firma minna n-ö tuurile investorite leidmiseks. Saab olema huvitav näha, kuidas reageerivad institutsionaalsed investorid, kes viimaste tehnoloogia-IPOdega nagu Facebook, Groupon või Zynga on saanud korralikult kõrvetada.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755