Autor: Ave Lepik • 9. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

iOS 7 tekitas Emorile mõõtmisanomaalia

30. septembril, nagu igal esmaspäeval, avaldas TNS Emor oma kodulehel interneti külastusstatistika andmed, mis aga näitasid tegelikkusest tunduvalt suuremaid numbreid.

Järgmise päeva õhtul tuvastati ülemõõtmise täpsed põhjused. Selgus, et algselt avaldatud mõõtmistulemused näitasid realistlikust tunduvalt suuremat iOS 7 brauserite arvu. Probleem puudutas vaid iOS 7 kasutavaid Apple’i mobiilseid seadmeid, kogu muu internetiliikluse (arvutid, muud mobiilsed seadmed, muud iOS’i varasemaid versioone kasutavad Apple’i mobiilsed seadmed) osas oli mõõtmine korrektne, teatas Emor.

Mõõtmisnihe oli tingitud Apple’i operatsioonisüsteemi uuendusest, mis muutis internetikülastajate mõõtmissüsteemi poolt kasutusstatistika kogumiseks lisatavad brauserite identifitseerijad (cookie’d) ebastabiilseks. Praktiliselt igal sessioonil sai mõõdetavasse keskkonda sisenenud iOS 7 kasutav seade endale uue identifitseerija. See tähendas aga brauserite statistikas suuremat iOS 7 brauserite arvu kui neid tegelikult reaalsuses oli.

Suurimat mõju avaldas iOS 7 tingitud ülemõõtmine Postimehe keskkondadele, kus oli erinevatel põhjustel tavapärasest suurem kasutusaktiivsus, see aga võimendas iOS 7 uuenemisega kaasnevat kõrvalmõju veelgi. Ülemõõtmist oli veel portaalides Õhtuleht, Neti.ee, Ajakirjade Kirjastuse portaalid, Buduaar, ERR-i veebilehed, KV.ee, Hydra.ee, City24.ee, CVkeskus.ee ja Kava.ee.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755