Autor: Katariina Krjutškova • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Delfi kaotas vaidluse Inimõiguste Kohtus 

Euroopa Inimõiguste Kohus leidis, et uudisteportaal Delfi peab vastutama sobimatute anonüümsete kommentaaride eest.

Delfi avaldas 2006. aasta 24. jaanuaril artikli “SLK lõhkus plaanitava jäätrassi”, mis kogus 185 kommentaari. Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo pidas paarikümmet neist enda au ja väärikust solvavaks. Ta saavutas riigikohtus võidu, kuid Delfi kaebas otsuse Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Euroopa Inimõiguste Kohtu hinnangul ei riku riigikohtu otsus, millega Delfi pandi vastutama uudistele lisatud kommentaaride sisu eest, inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni.

Kohtus Leedot esindanud vandeadvokaat Ants Nõmper tõi Euroopa Inimõiguste Kohtu lahendit kommenteerides välja, et meediaorganisatsioon kohustub tegema riskihindamist ehk välja selgitama, millised artiklid võivad põhjustada massilisi solvavaid kommentaare.

„Artiklite puhul, mis ei põhjusta solvavaid kommentaare, piisab tavapärastest abinõudest: sobimatust kommentaarist teavitatakse toimetust ja see võetakse maha. Artiklid, mis toovad kaasa avalikkuse tugeva reaktsiooni, nende puhul peab meediaorganisatsioon võtma kasutusele ennetavaid meetmeid,“ rääkis Nõmper.

Millised need meetmed peaksid olema, seda kohus ette ei kirjuta, sest ei soovi ajakirjandusele ettekirjutusi teha.

Delfi võttis Leedo kohta käinud sobimatud kommentaarid maha umbes kuus nädalat pärast nende ilmumist. Kohus leidis, et meediaorganisatsioon peaks kriitilistele kommentaaridele kiiremini reageerima. Samuti on kohtu hinnangul ebapraktiline, kui inimene peab ise hakkama solvajat ja ähvardajat IP-aadressi järgi otsima, lisas Nõmper.

Kohus võttis otsust tehes arvesse kommentaaride solvavat ja ähvardavat tooni ning asjaolu, et Delfi on professionaalne majanduslikku tulu taotlev väljaanne. Samuti leidis kohus, et meediaettevõtte kasutatavad meetmed kahju tekitamise vältimiseks on ebapiisavad ning kaebajal polnud lisaks kohtule teisi õiguskaitse abinõusid võimalik kasutada. Lisaks leidis kohus, et Leedo nõutud kahjutasu 5000 krooni ehk 320 eurot oli mõistlik. Delfi on kahjutasu juba välja maksnud. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755