Autor: Meelis Mandel • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisvaatleja: Eesti ei ava meile e-hääletuse süsteemi

Soome Kauppalehti intervjueeris Atlantas töötavat IT-spetsialisti Harri Hurstit, kes kritiseerib Eesti soovimatust oma e-hääletuse süsteemi kontrollimiseks avada.

Eile õhtul Eestisse e-hääletamist kontrollima lennanud Hursti oli hiljuti pool aastat Eestis elektroonilise hääletamise turvalisust ja usaldusväärsust uurimas. "Hakkasime lähtekoodi kontrollima ja tõdesime, et avalikustatud oli vähem kui pool koodist," lausus Hursti. "Selline kontroll on täitsa mõttetu."

"Ilmselt me ei pääse midagi nägema," lisas Hursti. Tema sõnul on e-valimiste korraldajad Eestis kinnitanud, et süsteem on avalik, kuid see olla sisutühi jutt. Hursti sõnul võib olukorda võrrelda tavaliste valimistega, kus vaatlejatel on keelatud minna vaatama, kas valimisurnid on hääletamise alguses ikka tühjad või ei.

E-valimiste süsteemi loonud Tallinna firma peaprogrammeerija on Hursti sõnul tõdenud, et muutis süsteemi valimistele eelnenud ööl. "Teisiti öeldes ei tea keegi peale peaprogrammeerija, mida süsteem sisaldab."

Hursti peatööandja on SafelyLocked Oy, mille tehnoloogiajuhina ta Atlantas töötab. Ettevõte teeb allhanget NSA-le.

Keskerakond on sel aastal korduvalt kasutanud Harri Hursti arvamusi oma e-valimiste vastases propagandas. Hursti seisukohti on tutvustatud Kesknädalas, Pealinnas ja Tallinna TVs.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755