Makseterminal kerjakarbi asemele

Esmaspäeval kirjutas Bloomberg, et Rootsist on saamas sularahavaba riik, kus isegi nn kodutute ajakirja müüvad kodutud aktsepteerivad kaardimakseid. Uudis tundub ühest küljest justkui nali, ent teisalt võib märkida ühe maksevahendi – sularaha – ammendumist.

Kas paberrahast on tõesti saamas minevik? Vahetuskaupu ja maksevahendeid on ikka millegi praktilisema ja mõistlikuma vastu välja vahetatud. Ehk on kolisev münt ja krabisev paber plastikule tõesti alla jäämas.

Maksevahendi vahetumises pole miskit halba. Usun, et tänapäeval ei nuta keegi taga varasemaid maksevahendeid nagu näiteks kariloomad, teokarbid, pärlid, klaashelmed ja muu taoline.

Ent tulles tagasi Rootsi kodutute ja sularahavaba ühiskonna idee juurde, siis kaardimakseterminal hõlmab endas ka üksjagu muresid. Esiteks ei ole terminali omamine sugugi odav lõbu. Vaevalt, et pangad jõulueelse annetuskampaania korras üle riigi kõigile kodututele tasuta terminale jagama hakkaksid.

Teisalt, kas kodutu, või koguni kerjus, kes aktsepteerib annetust vastu võttes kaardimakset, peaks nüüd MTÜks või ettevõtjaks hakkama ning muu hulgas nõnda teenitud tulult riigile ka makse maksma, näiteks tulumaksu. Kas kerjamisest on seeläbi Rootsis saamas ametlikult uus ja huvitav amet?

Osale arutelus

  • Peep Talimaa, Marta Jaakson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara