4. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur Vend vaatab rahakotti

Mismoodi tunneksime end, kui peaksime aeg-ajalt maksuhalduri juures oma rahakoti pahupidi pöörama ja kõik sahtlid ette näitama? Peagi võib see nii ollagi, vaid erinevusega, et rahakoti asemel tuleb avada pangakonto, kirjutab Reet Teder, Eesti Kaubandus-tööstuskoja esindaja Euroopa majandus- ja sotsiaalkomitees.

Brüssel kavandab sammu, mis võib juba ülejärgmisel aastal otseselt mõjutada eelkõige inimesi, kes töötavad teises Euroopa Liidu liikmesriigis, saavad teises liikmesriigis dividende sealsele kontole või lihtsalt omavad kontot ka mõne teise Euroopa Liidu riigi pangas.

Euroopa Komisjon on välja töötanud ettepaneku laiendada ELis automaatse teabevahetuse kohaldamisala. Automaatne teabevahetus tähendab andmete vahetamist liikmesriikide maksuhaldurite vahel.

Direktiivi ettepaneku järgi hakkab liikuma teave järgmiste tulude kohta, mida finantseerimisasutus maksab, garanteerib või hoiab selle teise liikmesriigi residendist füüsilisest isikust tegeliku tulusaaja otseseks või kaudseks kasuks: dividendid ja kapitalikasum, mis tahes muud tulud, mis on tekkinud finantskontol hoitavate varadega ning mis tahes summa, mille finantseerimisasutus on kohustatud välja maksma või millega seoses ta on võlgnik, kaasa arvatud kõik lunastamismaksed, lisaks ka pangakontode saldod.

Põhjusena, miks seda kõike tehakse, nimetatakse võitlust maksupettuste vastu. Ma ei toeta maksupettusi, kuid kõikide nimetatud andmete esitamisega nõustuda ka ei taha.  Äärmiselt küsitavaks, ebaproportsionaalseks ja asjakohatuks pean andmete esitamist pangakontode saldode kohta.

Kas rong on lõplikult läinud? Vastust loe Äripäeva tänasest paberväljaandest.

Autor: Vilja Kiisler, Reet Teder

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755