Autor: Ken Rohelaan • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti hakkab miljonite eest uut Skype'i otsima

Eesti otsib riskikapitali, et kiirendada tehnoloogia-startup'ide arengut, mille tagajärjel sünniks järgmine Skype, vahendas Bloomberg.

KredExi juhi Andrus Treieri sõnul plaanib riik uut fondi rahastada 60 miljoniga KredExist ja 20 miljoni euroga erainvestorilt. Fondi loomisel kasutatakse fondijuhina Euroopa Investeerimisfondi. Fondifond luuakse järgmisel aastal ja see asendab Treieri teatel Eesti Arengufondi senist finantseerimist, kus investeeriti otse ettevõtetesse.

"Kui on võimalus üheks suureks edulooks ehk järgmiseks Skype'iks, siis sellest tõenäoliselt piisab, et Eesti eristuks järgmiseks kümneks aastaks," ütles Treier. Tema sõnul aitab fond niiöelda ehitada riskikapitali infrastruktuuri ehk ettevõtjate ökosüsteemi.

Eestlaste loodud startup'id nagu GrabCad, Erply ja TransferWise said mullu rohkem kui 20 miljonit eurot finantseeringuid, millest kuuendik tuli Arengufondi andmetel Eestist. Arengufondi teatel on Londonis baseeruv inkubaator Seedcamp paigutanud 19 protsenti oma investeeringutest eestlaste loodud firmadesse.

Treieri sõnul kavatseb uus riskikapitalifond investeerida kolme-nelja alafondi. Tema sõnul valib KredEx fondijuhid koostöös EIFiga.

"Lisaks startup'ide finantseerimisele on meie üheks eesmärgiks harida fondijuhte, kes pikas perspektiivis oleksid iseseisvalt võimelised leidma uusi erainvestoreid," lisas Treier. "Loodetavasti suudame äratada huvi ka tugevamate globaalsete fondijuhtide seas."

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755