Autor: Mari Mets • 7. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: riik ei peaks idufirmade ärisse sekkuma

Tarkvaraettevõtte Helmese juht Jaan Pillesaar on skeptiline riigi sekkumise osas riskikapitali tehingutesse, kuna riik kulutab liialt palju energiat tulude ümber jagamisele, mitte teenimisele.

Eesti valitsus soovib luua tuleval aastal Skype'i-laadsete idufirmade toetamiseks fondi, millesse Kredex panustab 60 miljonit eurot ning 20 miljonit laekub erainvestoreilt. Sellega loodab riik panna algusele uuele tehnoloogia-eduloole nagu Skype.

"Erainvestorid on minu meelest rahale alati paremad peremehed kui riik, sest riik on nii imaginaarne mõiste, et raha pole justkui kellegi oma. Seega pole riik ka nii motiveeritud hoolitsema selle eest, et raha läheks õigesse kohta. See on muidugi positiivne, et selles projektis on ka erainvestorite raha mängus, sellega kaasneb ka teatav isiklik vastutus raha efektiivse kasutamise eest," kommenteeris Pillesaar.

Ta loodab, et kui loodav fondifond tööle hakkab, siis ei pea need firmad, kellesse investeeritakse, nii palju tülika bürokraatiaga tegelema.

"Kas aga riik peaks selles osalema, on minu jaoks küsimärgiga. Riskikapital on ju üks ärivaldkond, mina isiklikult olen sellele vastu, et riigi osakaal majanduses suureneb. Meil on nii palju Eesti Energia laadseid riigiettevõtteid, mille puhul läheb väga palju energiat tulude ümber jagamisele, mitte teenimisele," lisas ta.

"Riik võiks teha start-up-ettevõtete alustamise hulga odavamaks, sest praegu on idufirmade loomine Eestis väga kallis lõbu. Kasumimaksu meil ju ka pole, mille abil saaks start-upide loomist soodustada," sõnas Pillesaar.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755