Autor: Indrek Kald • 13. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti aitab Valgevenes idufirmasid arendada

Eesti välisministeerium toetab sihtasutust Garage48 idufirmade tugisüsteemi arendamisel Valgevenes 75 000 euroga.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Garage48-l edukas kogemus tegevust alustavate ettevõtjate koolitamisel ning tugisüsteemi arendamisel Eestis ja välisriikides.

"Alustavate ettevõtjate toetamine ning kontaktvõrgustiku loomine Eesti ja muu välisriikide erasektoriga aitab Valgevenel ennast rohkem avada ning kasutada võimalusi, mida välisturud pakuvad," sõnas ta. "Sellised ettevõtmised nagu Garage48 on heaks näiteks, kuidas riikidevaheline koostöö toimib rohujuuretasandil," lisas Paet pressiteates.

Augustist alguse saanud kaks aastat vältav Garage48 Sihtasutuse projekt on suunatud Valgevene idufirmade tugisüsteemi toetamisele ja arendamisele. Tuginedes oma rahvusvahelisele kogemusele ja idufirmade ürituste korraldamise oskusele, soovib Garage48 toetada ning aidata kohalikul koostööpartneril COO BEL.BIZ sisse seada jätkusuutlik ja konkurentsivõimeline idufirmade tugisüsteem Valgevenes.

Projekti käigus viiakse läbi viis idufirmade arendusnädalavahetust. Tegemist on IT-professionaalidele suunatud initsiatiiviga, mis aitab jõuda ideest esmase töötava prototüübini 48 tunniga.

Eesmärk on suunata kasusaavad pooled ettevõtliku mõtteviisi poole, pakkuda huvitunud inimestele võimalust meeskondade loomiseks ning ideede vahetuseks, samuti ka intensiivset ja kiiret õpet tootearenduseks ning operatsiooniliseks juhtimiseks alustavas idufirmas.

Juba väljakujunenud projektide meeskondadele on eesmärgiks pakkuda nõustamist ning soovitusi ja kontakte vajaliku investeeringu ning potentsiaalsete globaalsete klientide saamiseks rahvusvahelisel turul.

Oodatav osalejate arv üritustel on ligikaudu 500 inimest. Ligikaudu 1500 inimest osaleb treeningprogrammides ja konverentsidel, millest Garage48 organisatsioon võtab osa nõustaja ja mentorina, jagades oma rahvusvahelist kogemust.

Esimene Garage48 ja BEL.BIZ koostöös toimunud üritus, Garage48 Minsk 2013 arendusnädalavahetus, leidis aset käesoleva aasta märtsis pilootprojektina. See oli eelastmeks kaheaastasele Garage48 arendusnädalavahetuste üritustesarja väljakujundamisele ja iduettevõtete keskuse avamisele. Üritusest võttis osa kokku ligikaudu 70 osalejat Valgevenest, Eestist, Lätist ja Leedust.

Garage48 on Eestist 2010. aastal alguse saanud IT ja ettevõtluse arendamisele suunatud arendusnädalavahetuste formaat. Sellest ajast on Garage48 korraldanud rohkem kui 23 üritust Eestis, Lätis, Valgevenes, Venemaal, Ukrainas, Soomes ja viies riigis Aafrikas.

Välisministeerium toetab Garage48 projekti sel aastal arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud vahenditest 75 000 euroga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755