Autor: Kadri Põlendik • 14. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rovio: oleme rohkem hiinlased, kui hiinlased ise

Ükskõik millises Aasia riigis läbilöömiseks tuleb olla rohkem kohalik, kui on kohalikud firmad ise, rääkis arvutimänge loova Rovio turundusjuht Peter Vesterbacka Helsingis IT-konverentsil Slush.

"Avasime oma esimese kontori väljaspool Helsingit Shanghais. See näitab ka meie fookust," kirjeldas Vesterbacka, kuidas Rovio laienemist planeeris. "Alustuseks oli meil ambitsioon olla rohkem hiinalik, kui on Hiina firmad Hiinas. Kui vaadata Jaapanit, siis tahtsime olla rohkem jaapanlikud, kui on Jaapani firmad."

Ta selgitas, et Aasiasse laienemisel tuleb kõigepealt aru saada, et samamoodi nagu ei ole üldist Euroopa turgu, ei ole ka üldist Aasia turgu ning igale riigile tuleb erinevalt läheneda. Nii on Roviol kõigil sihtturgudel kohalikud inimesed, kelle abil nad asju ajavad ning kohalikega suhtlevad.

"Kui vaadata seda, et peame olema enamat kui Hiina firmad, siis see tähendab, et peame olema hiinlased. Mina hiina keelt ei räägi, aga oluline on teada kohalike kombeid ja käituda nende moodi," märkis Vesterbacka.

Ta lisas, et teadlik tuleb olla ka kohalikust kultuurist – Hiinas on enamat kui kung-fu ja pandad.

"Muidugi sa võid minna ja vaadata, et on pandad ja kung-fu ning teha selle põhjal sinna midagi, aga see on väga pealiskaudne vaade. Meil on siin (Slushil – toim) ka hiinlasi ja see on teie jaoks solvav. Hiinas on ju tuhandeid aastaid ajalugu," kõneles Vesterbacka.

Ta kirjeldas, kuidas Rovio otsustas Hiina turu võitmiseks uuendada ühte oma mängudest – Angry Birds Seasons – ning lisada sinna maailm, mis on seotud hiinlaste kuufestivaliga. Uuenduses on hiinalik muusika, karakterid, taust ja Hiinale väga iseloomulikud esemed.

Lisaks tootis Rovio kuukoogikesi, mis on samuti festivaliga seotud ning aitasid mängul edu saavutada.

Lõpptulemus oli Vesterbacka sõnul see, et inimesed väljapool Hiinat said samuti teada, mis on kuufestival. "Mida ma Hiinas esinedes alati ütlen, et me ei too ainult Hiinasse Angry Birdsi, vaid viime ka Hiina kultuuri maailma," ütles ta.

Lisaks on Rovio teinud Angry Birdsi koomikseid Hiina uusaastast ja kuufestivalist ning mitte ainult inglise ja hiina keeles, vaid ka näiteks soome keeles.

"See tähendabki seda, et tahame olla rohkem hiina firmad, kui hiina firmad ise on," sõnas Vesterbacka.

Helsingis toimub 13.-14. novembril idufirmadele ja investoritele mõeldud konverents Slush. Kuuendat korda toimuvat konverentsi korraldab Helsingis baseeruv idufirmade kiirendi StartupSauna.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755