15. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurendame "tarku investeeringuid"

Eesti eduks tuleb sätestada riiklike investeeringute programm, pidades silmas eelkõige „tarku investeeringuid“, pakub välja PKF Estonia vandeaudiitor Rein Ruusalu. Tõstame Eesti teadus- ja arendustegevuse (TA) kulutuste taset SKPst ühe protsendipunkti võrra ning seame pikaajaliseks eesmärgiks TA kulutuste viimise pideva tasemeni 4% SKPst. 

Eesti TA kulutused aastal 2011 olid ca 2,4% SKPst. Teiste Euroopa riikide kõrval on see tulemus päris hea, kuid näiteks Soomel ja Rootsil olid need ligikaudu ühe protsendipunkti võrra suuremad. TA kulutustest aastal 2011 moodustasid ligi kolmandiku investeeringud tehnoloogiliseks arenduseks õlitööstuses, mis jätkusid vähemal määral ka aastal 2012. Seega ei saa eeldada, et 2011 saavutatud suhteliselt kõrge TA kulutuste tase on jätkusuutlik.

Aastaid tagasi Eestis eesmärgiks seatud kaitsekulutuste tõstmine 2%ni SKPst on saavutatud. Nüüd tuleks riiklikult tähtsaks eesmärgiks seada meie TA kulutuste viimine vähemalt Põhjamaadega sama suhtarvuni SKPst. Mullu oli Eesti SKP umbes 17 miljardit eurot. TA kulutuste suurendamine 1% võrra SKPst tähendaks ca 170 miljoni eurot investeerimist.

Samas ei tähenda TA kulutuste suurendamine, et riik peaks ise kõiki neid investeeringuid tegema. Eesmärgi saavutamiseks peaks riik kasutama kompleksseid meetmeid, nagu maksusoodustused tarkadele investeeringutele, madalad tõkked välismaistele spetsialistidele Eestisse tööle asumisel, sotsiaalmaksu lae kehtestamine kõrgetele palkadele, tööjõumaksude vähendamine jm, mis loovad eriti teadus- ja arendustegevuse jaoks soodsa keskkonna.

Eesmärgi täitmiseks vaja minevad 150-200 miljonit eurot oleks tegelikult kohe olemas, kui kehtestada ettevõtte tulumaks Eestisse mitteinvesteeritud kasumile. Riik peaks kokku korjama Eestis teenitud ja siia mitteinvesteeritud kasumist teatud osa tulumaksuna ning kasutama neid vahendeid riiklikeks investeeringuteks, eeskätt just teadus- ja arendustegevuse valdkonnas.

PKF Estonia vandeaudiitori Rein Ruusalu hinnangul saab Eesti edukus ja jõukus kasvada ainult läbi majanduse struktuuri muutumise, mille eeltingimuseks on „targad investeeringud“. Loe tema pikemat arvamuslugu tänase Äripäeva paberlehest.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Autor: Peep Talimaa, Rein Ruusalu

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755