Autor: Ave Lepik • 19. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves juhib interneti haldamise ekspertkogu

President Toomas Hendrik Ilves hakkab juhtima rahvusvahelise organisatsiooni ICANN (Interneti Nimede ja Numbrite Määramise Korporatsioon) kokku kutsutud ekspertide kogu.

Kogusse kuuluvad valitsuste, kodanikuühiskonna, erasektori, rahvusvaheliste organisatsioonide ja IT-kogukonna esindajad üle maailma, teatas presidendi kantselei. Kogu eesmärk on arutada internetiga seotud globaalseid väljakutseid ning säilitada küberruum vaba infoliikumise ruumina.

Ekspertkogu liikmed kohtuvad esimest korda detsembrikuus Londonis.

Ilvese sõnul väidavad autoritaarsed riigid, et piirangud küberruumis on vajalikud küberkuritegevuse ja küberterrorismiga võitlemiseks, kuid tegelikkuses takistavad nad oma kodanike vabadust. Infovabaduse piiramiseks tuuakse nüüd lisaks küberkuritegevusele ettekäändeks luureskandaalide paljastusi, kuid nende argumentide esitajad ei talu pahatihti sõnavabadust ka väljaspool internetti, nentis riigipea.

Oluline on leida tasakaal info vaba liikumise, privaatsuse ja turvalisuse vahel, milleks on vajalikud nii tehnilised lahendused kui ka digiajastule kohandatud seadusandlus, riikide sees ja ka rahvusvaheliselt, rõhutas Ilves. „Eesti ID-kaardile ja X-teele rajatud süsteem on osutunud turvalise, kuid vabadust mitte piirava lahendusena maailmas teenäitajaks, mistõttu on väga suur rahvusvaheline huvi Eesti lahenduste vastu,“ lisas ta.

Kogusse kuulub 19 liiget, kes tegutsevad oma organisatsioonilisest kuuluvusest sõltumatult, nende seas näiteks Fadi Chehade, ICANN’i tegevjuht ja president, Vint Cerf, Google asepresident, Mitchell Baker, Mozilla Foundation’i eesistuja, Jimmy Wales, Wikipedia üks loojatest ja Mohamed al Ghanem, UAE Telecommunications Regulatory Authority looja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755