24. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hanno Pevkur: kas riik on ettevõtja sõber või vaenlane?

Tihti küsitakse, mida teeb riik ettevõtja elu lihtsustamiseks. Sellest, millega justiitsministeerium saab sellele kaasa aidata, kirjutab justiitsminister Hanno Pevkur ajakirja Raamatupidamise Praktik värskes numbris. Lähiaja eesmärk on luua näiteks e-raamatupidamiskeskkond väikeettevõtetele.

Pevkur tunnistab artiklis, et kindlasti on Eesti ettevõtjate jaoks jätkuvaks probleemiks kohatine liigne bürokraatia ja ülereguleeritus. Seepärast on justiitsministeerium võtnud ette mitmete oluliste elektrooniliste lahenduste väljatöötamise, et lihtsustada ettevõtete asjaajamist riigiga.  Üks lähiaja väljakutsuvamaid eesmärke on väikeettevõtete e-raamatupidamiskeskkond, mis lahendab ettevõtja ühe peamise mure – aruandluse õigeaegse ja vähese koormusega haldamise.

Pevkuri sõnul on plaan projektiga lõpule jõuda juba 2014. aasta märtsist, et ettevõtted saaksid kevadest seda keskkonda kasutama hakata. Raamatupidamise uuendamisega haakub ka teine suurem ministeeriumi uuendus. Nimelt on äriregistri ettevõtjaportaali juurde loomisel teavituste kalender, kus ettevõtja näeb ühest kohast informatsiooni erinevate kohustuste kohta (aruannete, deklaratsioonide esitamine eri ametiasutustele jne), mis tal riigi ees on. Kalender hakkab saatma meeldetuletusi ja teavitusi ning kõigi eelduste kohaselt saab seda hakata kasutama juba selle aasta detsembris.

Milliseid muudatusi ettevõtjate elu lihtsustamiseks veel plaanis on, loe ajakirja Raamatupidamise Praktik novembrikuu numbrist.

Tellijad saavad artiklit lugeda ka veebist: http://rp.aripaev.ee.

Autor: Ave Lepik, Kaire Uusen

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755