NATO korraldab Eestis suure küberkaitseõppuse

Alates teisipäevast korraldab NATO esmakordselt Eestis suuremahulise kolmepäevase kübekaitseõppuse Cyber Coalition, mille eesmärgiks on testida alliansi ja partnerriikide võimet seista vastu küberrünnakuile.

Lisaks NATO staapidele ja ametkondadele üle Euroopa osalevad õppusel 27 liikmesriigi ja partnerriikide Soome, Rootsi, Austria ja Šveitsi esindajad. Kokku võtab õppusest osa ligi 400 infotehnoloogia eksperti, õigusala spetsialisti ning valitsusametnikku. Õppus viiakse läbi Tartus, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste matkekeskuses.

Stsenaariumi kohaselt tuleb osalejatel tõrjuda simuleeritud küberrünnakuid ametkondade arvutivõrkudele. Infotehnoloogia ja muude valdkondade eksperdid harjutavad küberintsidentidele operatiivset reageerimist, koostöö koordineerimist ning ühist otsuste vastuvõtmise protsessi, teatas kaitseväe peastaap.

Õppuse eesmärgiks on testida alliansi tehnilist valmisolekut kui ka võimet koordineerida koostööd NATO liikmes- ja partnerriikide vahel. Vaatlejaina osalevad õppusel Euroopa Liidu ja Uus-Meremaa esindajad.

Eesti korraldab õppuse vastuvõtva riigi toetuse pannes välja õppuse keskkonna, milles õppuse instidente menetletakse, tagades õppuse keskjuhtimise ning taristu ja logistika korraldamise. Lisaks kaitseväele on kaasatud kaitseministeeriumi, Riigi Infosüsteemide Ameti ning Eestis asuva NATO küberkaitse koostöökeskuse spetsialistid.

Cyber Coalition on NATO peakorteri korraldatav küberkaitseõppus, eesmärgiks on testida Alliansi ja partnerriikide valmisolekut seista ühiselt vastu erinevatele küberrünnakutele.

Tegu on suurima osalejate arvuga NATO küberkaitseõppusega, kus enam kui

sada osalejat võtab õppusest osa Tartus ning ligi 300 osalejat üle Euroopa, 32 riigis.

Esimene sarnane õppus viidi läbi 2008. aastal Brüsselis ja Monsis, Belgias, 2009. aastal kaasati lisaks NATO ametkondadele ka liikmesriikide esindajad.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara