Autor: Juuli Laanemets • 27. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: tuhanded päringuid tehakse teiste eraisikute kohta

Eraisikutele mõeldud tausta uurimise portaal E-Seif.ee on kogunud populaarsust. Iga kuu lisandub keskmiselt 500 uut klienti ja portaalil on kokku 27 tuhat registreeritud kasutajat.

Viimase aja sündmused ühiskonnas – skandaalid võlgnikest üürnikega, e-kaubanduse agressiivne pealetung, probleemid kasutatud autode äris - on suurendanud märkimisväärselt eraisikute teadlikkust teise isiku tausta uurimise vajadusest enne krediiditehingut.

Kokku teevad eraisikud portaalis ettevõtete, teiste eraisikute ning enda andmete kontrolliks aastas üle 100 000 päringu. Teiste eraisikute tausta uurimine on aastaga kasvanud üle kolme korra.

Teise eraisiku maksehäireandmeid ei saa uurida lihtsalt uudishimust, selleks peab olema õigustatud huvi ehk olukord, kus eraisik teeb krediidiotsust ja soovib vältida tehingut isikuga, kes võib olla ebaaus või jääda oma kohustuste täitmisega hätta. Näiteks on uurimine õigustatud võimaliku autoostu, eluaseme üürileandmise, laenuandmise, oma vara järelmaksuga müümise, äripartneri valimise või muul juhul.

Isik, kelle kohta tausta uuritakse saab samuti E-Seif keskkonnast vaadata, kes ja millal on tema kohta päringu teinud. Seega on krediidiotsuse puhul teise eraisiku tausta uurimine täiesti seaduslik ja avalik tegevus.

E-Seif.ee on 2009. aastal Krediidiinfo loodud portaal eraisikutele enda andmetel silma peal hoidmiseks ning ettevõtete ja teiste eraisikute tausta uurimiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755