Autor: Aira Tammemäe • 29. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paindlik töö parandab tootlikkust

Reguse hiljutine uuring näitab, et paindlik töö on muutunud tavaliseks - 75% äris osalejate arvates parandab see tootlikkust.

Selle aasta uuring on loogiline jätk Reguse eelmisele, 2012. aasta uuringule, kus 72% äris osalejatest vastas, et paindlik töö suurendab otseselt tootlikkust.

Nii arvatakse uuringu järgi kogu maailmas – tähtsamad turud, kus nähakse suurimat seost paindliku töö ja tootlikkuse kasvu vahel, on Mehhiko, Kanada, Hiina, Belgia ning Lõuna-Aafrika Vabariik. Seega on tõesti tegu maailmajagusid ühendava trendiga. Lisaks ühendab see ka firmade spektrit: ettevõtted, mis seostavad paindlikku tööd tootlikkusega, on igasuguse suurusega.

Sügavamal analüüsimisel selgus, et paindliku töö trend on muutnud tööaja ja -koha laiema valiku vastaseid eelarvamusi. Senised argumendid paikses kontoris töötamise poolt ei toimi enam.

Reguse uuringu järgi väidab 77% tippjuhtidest ja firmaomanikest, et paindlik töö arendab vastutustunnet ja ajakasutust. Kui töötajad on motiveeritud oma tööd hästi tegema, pole tähtis, kus nad sellel ajal asuvad.

Seos tootlikkuse ja paindlikkuse vahel

Teise vana kooli eelarvamuse järgi häirib paindlik töö otsuste vastuvõtmist. Paiksete töökohtade eestkõnelejate arvates ei tuleks eri kohtades ja aegadel töötavad inimesed enam kokku, et midagi otsustada.

Tegelikult on läinud vastupidi. Juhtide ja töötajate suurem hajutatus on andnud firmadele põhjuse sisekommunikatsiooni süsteemide arendamiseks. Otsustamiseks ei pea enam ootama, et ülemus istuks oma kabinetis, uks lahti – see-eest võib rääkimiseks ja otsustamiseks kasutada näiteks videokõnet sõltumata sellest, kus keegi asub. Peaaegu kaks kolmandikku firmadest leiab, et paindlik töö muudab otsustamist kiiremaks (64%) ja kvaliteetsemaks (65%).

“Lisaks sellele leidis 74% äris osalevatest inimestest, et paindlik töö soodustab loomingulist mõtlemist, mis samuti otsustamisele kasuks tuleb, ning parandab innovatsiooni ja täiustumise kultuuri. Võib-olla on sobivaimates kohtades sobivaimal ajal töötavatel inimestel vähem stressi ja rohkem energiat. Samuti on võimalik, et suurem paindlikkus laseb igal töötajal valida oma töö jaoks koha, kus ta on kõige loomingulisem ja tootlikum, olgu selleks siis kodu, mugav ärisalong või oma firma peakorter,” selgitab Reguse Baltimaade asepresident Ruud Doogen. h

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755