Autor: Alyona Stadnik • 3. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja USA allkirjastasid küberkoostöö ühisavalduse

Välisminister Urmas Paet ja USA välisminister John Kerry allkirjastasid tänasel kohtumisel Brüsselis Eesti ja USA ühisavalduse küberkoostöö kohta.

Eesti välisministri sõnul on paljuski tänu USA panusele meie julgeolek tagatud paremini kui iialgi varem. „Soovime Ameerika Ühendriikidega jätkuvat kahepoolse koostöö tihenemist,“ lausus ta.

Rahvusvaheline koostöö kübertemaatika vallas on välisminister Paeti sõnul väga oluline. „Äsja allkirjastatud ühisavaldus viib Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahelise küberkoostöö uuele tasemele,“ märkis ta. „Meie ühine lähtepunkt on põhimõte, et internet peab jääma samaaegselt nii turvaliseks kui vabaks keskkonnaks,“ rõhutas Paet. Ta lisas, et digitaalse arengu kõrval on väga oluline pöörata tähelepanu ka kõigi rakenduste turvalisusele, kuna laialdane e-lahenduste kasutamine muudab meid ka haavatavamaks. „Küberturvalisus ei ole vajalik mitte ainult rahvusliku julgeoleku jaoks, vaid ka kodanike õiguste kaitseks,“ ütles Paet.

Välisministrite poolt allakirjutatud ühisavaldus annab kindla raami nii täiendavaks kahepoolseks tegevuseks kui ka koostööks rahvusvahelistes organisatsioonides. „Küberteema on globaalne ning puudutab kõiki valdkondi ja kõiki riike. Koos soovime edendada internetivabadust ning e-valitsemist maailmas,“ märkis Eesti välisminister.

Eesti ja Ameerika Ühendriikide küberkoostöö on ka siiani olnud väga tihe. „Nii Eesti kui USA kuuluvad internetivabaduse edendamiseks koostööd tegevate riikide koalitsiooni,“ lausus Paet. Internetivabaduse koalitsiooni praeguse eesistujana korraldab Eesti järgmise aasta aprillis Tallinnas koalitsiooni aastakonverentsi „Vaba ja turvaline internet kõigile“. Eesti ja USA tiheda koostöö heaks näiteks on ka ühine tegutsemine Tallinnas asuvas NATO küberkaitsekeskuses.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755