Autor: Ave Lepik • 5. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigihangete seadus sai muudatused

Täna vastu võetud riigihangete seaduse muudatus annab võimaluse tühistada raamlepingu alusel rikkumisega sõlmitud hankelepinguid.

Uue seadusega pikeneb ka riigihangete vaidlustamise tähtaeg seitsmelt tööpäevalt kümnele kalendripäevale. Samuti tuleb riigisaladusega seotud vaidlustus esitada tulevikus halduskohtusse, vahendas rahandusministeerium.

Raamlepingu alusel sõlmitud hankelepingut saab hiljem tühistada, kui hankija on lepingu sõlmimise korda rikkunud. Hankija saab seda vältida, esitades kõigile raamlepingus osalevatele pakkujatele teatise hankelepingu sõlmimise otsuse kohta ning andes lepingu sõlmimisel vaidlustamist võimaldava ooteaja. Analoogne regulatsioon kehtestatakse ka dünaamilisele hankesüsteemile.

Õiguskaitsemeetmete direktiivi kohaselt peab vaidlustamise tähtaeg olema vähemalt 10 kalendripäeva.

Samuti kehtestab seadus tähtaja pikendamise puhkudel, kui riigihangete registri töös on katkestusi. Kui pakkumuste esitamise tähtpäeval või vahetult enne seda on registri rike, pikendab hankija tähtaega vähemalt ühe ööpäeva võrra. See annab pakkujatele võimaluse esitamata jäänud pakkumused siiski registri kaudu esitada.

Halduskohtumenetluse seadustikku lisatakse regulatsioon riigisaladusega ja salastatud välisteabega seotud vaidlustuste esitamiseks otse halduskohtusse, kuna riigihangete seadus ei näe ette toimiku salastamist ega istungi kinniseks kuulutamist.

Seadus jõustub 1. jaanuaril 2014.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755