Autor: Indrek Kald • 10. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet: veebis müüakse ELis keelatud seadmeid

Paljud internetipoodides pakutavad elektroonikaseadmed ei vasta Euroopa Liidus kehtivatele nõuetele, mistõttu ei tohi neid ELis müüa ega kasutada, teatas tehnilise järelevalve amet.

Nõuetele mittevastavaid raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata, maksu- ja tolliamet (MTA) hävitab need või saadab saatjale tagasi.

Sel aastal on maksu- ja tolliamet esitanud tehnilise järelevalve ametile 1697 päringut 12 840 seadme nõuetele vastavuse kontrollimiseks.

Viimastel aastatel on enim nõuetele mittevastavusi tuvastatud mobiiltelefonide, tahvelarvutite, videoregistraatorite, GPS-seadmete ning alarmseadmete puhul. Peamiseks rikkumiseks on Euroopa nõuetele vastava CE-märgistuse, vastavusdeklaratsiooni ning tootja identifitseerimist võimaldavate andmete puudumine, mis viitab sellele, et seadme tehnilised nõuded on täitmata.

Eestis läbivad kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabunud postisaadetised tollikontrolli, mille üheks osaks on nõuetele vastavuse kontroll. Eestisse võib tuua ainult CE-märgistusega ning markeeritud raadio-, side- ja elektroonikaseadmeid. CE-märgistuse ja markeeringu olemasolu kontrollib tehnilise järelevalve amet.

Amet soovitab enne veebist ostmist koguda seadme kohta võimalikult palju teavet. Seadme tutvustus peab sisaldama infot tüübi, mudeli numbri ja tootja kohta, samuti kinnitust seadme Euroopa nõuetele vastavuse kohta. Oluline on müüjalt küsida seadme vastavusdeklaratsiooni (Declaration of Conformity), mis kinnitab toote vastavust Euroopa nõuetele. Kui internetipoe poolt antav info seadme kohta on ebatäpne või arusaamatu, tasub seade ostmata jätta.

Oluline on teada ka seda, et kõiki raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid ei tohi igal pool maailmas edasi müüa ja kasutada. Põhjuseks on regiooniti erinevad tehnilised nõuded ja raadiosageduskasutus. Eesti sageduskasutusega mittesobivad raadioseadmed töötavad siin häiretega ja põhjustavad häireid ka teiste seadmete töös.

Teistes regioonides kasutamiseks mõeldud mobiiltelefonid, mis ei vasta Euroopa nõuetele, ei pruugi Eesti sidevõrkudes töötada. Selliste telefonide kasutamisel võivad sideteenused jääda kättesaamatuks ning sideoperaatoril on õigus häireid tekitava telefoni kasutamist piirata, teatas tehnilise järelevalve amet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755