Autor: Indrek Kald • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip loodab digiallkirjast kasu Eesti ja Soome firmadele

Eile Soome kolleegiga valitustevahelise koostööleppe digiallkirjastanud peaminister Andrus Ansip loodab digiallkirjast kasu ka mõlema riigi ettevõtjatele.

"Eestis on ca 4500 Soome ettevõtet ja Soomes omakorda ca 3500 eestlaste ettevõtet – võib vaid ette kujutada, kui palju efektiivsemaks muutub suhtlemine kahe riigi vahel tänu digiallkirjastamisele," märkis Ansip pressiteates.

Koostöömemorandumi ühe keskse kokkuleppena hakatakse soomlastega riiklikke andmevahetuse platvorme ühiselt edasi arendama. Selliste platvormide suurim kasu seisneb selles, et kodanikelt ja asutustelt on vaja küsida andmeid vaid üks kord ning edaspidi on andmed lihtsalt ja turvaliselt jagatavad.

Näiteks peavad praegu teises riigis tegutsevad ettevõtjad sõitma koduriigi ametiasutusse, saama sealt paberil andmed, sõitma laeva või lennukiga tagasi ja siis need esitama paberil teise riigi ametiasutusele, kus need arvutisse sisestatakse.

"Selline olukord on kindlasti ajale jalgu jäänud, eriti arenenud info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaga riikide nagu Soome ja Eesti vahel," sõnas Ansip.

Ta avaldas lootust, et ühise e-teenuste arendamise koostöömemorandumi digiallkirjastamine avaldab positiivset mõju kahe riigi majandussuhetele.

Ansipi hinnangul tooks digiallkirjade kasutuselevõtt kogu Euroopa Liidus suurt majanduslikku kasu. "Loodame, et suutsime Soomega koos näidata eeskuju," lisas ta.

Peaministri sõnul on digiallkirja olulisimaks eeliseks aja kokkuhoid – nii kodanikule, ettevõtjale, ametnikule kui ka peaministrile. "Aja kokkuhoid on aga raha kokkuhoid. Eestis säästame digiallkirja kasutamisega aastas kokku 2% meie sisemajanduse kogutoodangu väärtuses aega – iga inimese kohta terve töönädala," tõi Ansip näite.

Eile sõlmisid Eesti ja Soome peaministrid teadaolevalt maailma esimese digiallkirjastatud valitsustevahelise kokkuleppe. Andrus Ansipi ja Jyrki Kataineni tänasel kohtumisel väljendati heameelt kahe riigi koostöö üle info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas.

Ansipi sõnul on Soome olnud infotehnoloogia alal Eestile alati suureks eeskujuks. "Soome oli esimene, kes oma ID-kaardiga välja tuli. Eesti jälgis huviga nii Soome kui ka Rootsi eID arenguid ning sai neist palju inspiratsiooni oma riikliku elektroonilise identiteedi arendamiseks," rääkis ta kohtumisel.

Soomes X-tee laadse lahenduse kasutuselevõtu najal hakatakse arendama ja pakkuma kahe riigi ühiseid piiriüleseid e-teenuseid. Esimesed pilootprojektid on valmimas 2014. aastaks.

Koostöömemorandumi elluviimist ehk e-riigi alase koostöö tegemist koordineerib Soome valitsuse poolt sealne rahandusministeerium, Eestis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning selle allasutus riigi infosüsteemi amet.

Pärast kohtumist Soomes sõidab Ansip otse Helsingist ametlikule visiidile Kõrgõzstani, kus teda saadab ka ettevõtjate ja firmajuhtide delegatsioon. Peaminister naaseb Eestisse 14. detsembril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755