Autor: Kaisa Gabral • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jürgen Ligi: usaldust kasutatakse kurjalt ära

Eestis piisab käibemaksu deklareerimiseks nelja numbri sisestamisest elektroonilises ankeedis iga kuu 20. kuupäeval. Kuigi süsteemis on ettevõtjate vastu usaldus, kasutatakse seda rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul kurjasti ära.

Käibemaksu deklareerimine on Eestis teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes lihtne ja ettevõtjat usaldav ning ka plaanitav lisa ei tohiks olla liigselt koormav, teatas rahandusministeerium on pressiteates.

Eestis piisab praegu käibemaksu deklareerimiseks nelja numbri sisestamisest elektroonilises ankeedis iga kuu 20. kuupäeval. „Selles süsteemis on täielik usaldus ettevõtjate suhtes, kuid tõsiasi on, et usaldust kasutatakse ka kurjalt ära. See paneb suurema osa ühiskonna ülalpidamise koormast ausate maksumaksjate õlgadele ning kahjustab kõigi nende ettevõtjate huve, kes soovivad ausat konkurentsi,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Käibedeklaratsiooni lisa väljatöötamisel tehakse koostööd ettevõtjate, raamatupidamisprogrammide tootjatega ning e-arvete keskuste teenusepakkujatega. Põhimõtteliselt on kogu vajalik info ettevõtete finantsarvestuses olemas, lisa tähendab võimalust aruande automaatseks loomiseks ja edastamiseks. Olulisem muudatus on tehingupartneri registrikoodi märkimine finantsarvestuses, kuid seda tehakse paljudel juhtudel juba praegu, teatas ministeerium.

„Kui partneritega vestlemiseks peetakse loomulikuks sisestada telefoni tema number, siis miks protestitakse rahalisse suhtesse asudes sama keerulise registrinumbri pärast? Vastus on pahatihti selles, et rääkimisel on teine pool alati olemas, arvete kirjutamisel mitte alati. Selle praktika tõttu kaotab aus maksumaksja üle 200 miljoni aastas ning aus ettevõtja võimaluse võrdsetel alustel konkureerida,“ selgitas Ligi lisa vajalikkust.

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755