Autor: Indrek Kald • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilset töötamist takistab madal teadlikkus

Kuigi kaugtööst on saanud paljudes ettevõtetes töökorralduse osa, on mobiilset töötamist toetavate tehniliste vahendite ja lahenduste kasutuselevõtul arenguruumi.

Palgainfo Agentuuri, Targa töö ühingu ja Microsofti koostöös läbi viidud mobiilse töötamise uuringu tulemused näitavad, et tarkvaralistest lahendustest kasutatakse vähem pilvetehnoloogiaid (26% vastanutest), kiirsuhtluskanaleid (54%), meeskonnatöö rakendusi (39%).

Lisaks selgus tööandjate ja töötajate seas läbiviidud küsitlusest, et tarkvarad pole alati omavahel integreeritud ning tööandjad ei võimalda töötajatele vajalikul määral koolitust uute lahenduste kasutusele võtmiseks.

"Töötajatele suurema autonoomsuse andmine ja nn targa töö põhimõtete rakendamine on teadmistepõhises ettevõtluses selge töökorralduslik trend. Lisaks muutustele juhtimisstiilis ja töökultuuris, on väga oluline, et ka IKT-lahendused töötajate iseseisvust toetaksid," ütles Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Mobiilsetest seadmetest kasutatakse kõige vähem töötegemiseks tahvelarvutit (13%). Enim tehakse tööd süle- ja lauaarvutiga (85%) ning teatud määral ka nutitelefonidega (64%).

Veidi üle poolte vastanuist (55%) leidis, et tööks vajalikeks toiminguteks saab kasutada integreeritult erinevaid mobiilseid seadmeid. 62% vastanuist ütles, et nende tänased sidelahendused ja töövahendid sobivad hästi distantsilt töötamiseks.

"Traditsiooniline kontoritöö vorm on tugevas muutuses, kuna tänapäeva tehnoloogia soodustab mobiilse töökultuuri tekkimist. Integreeritavad töövahendid ja pilveteenuse vahendusel pidev ligipääs oma andmetele hoolimata kohast või seadmest ei sea enam töökohale nii tugevaid raame," ütles Microsoft Office'i tootejuht Baltimaades Andrejs Juscenko.

"Samas viitavad uuringutulemused, et see muutus on trendina tekkimas, kuid paljudes ettevõtetes veel algusjärgus," lisas ta.

Juscenko sõnul on Eestis palju väikseid ja keskmise suurusega ettevõtteid, mis on kasutusele võtnud Office 365 teenuse muuhulgas mobiilsema töö soodustamiseks.

Kevadel läbiviidud töökorralduse uuringu tulemused näitasid, et 60% organisatsioonidest pakkus töötajaile kaugtöötamise võimalust, kui töö iseloom seda võimaldas. Kolmandikul töövõtjate uuringus osalenuist oli kaugtöö võimalus reaalselt olemas.

Samuti selgus tulemusist, et 69% vastanute jaoks muudab kaugtöö võimalikkus selle ettevõtte tööandjana atraktiivsemaks.

Novembris läbiviidud töövõtjate küsitluses vastas mobiilse töötamise kohta üle 10 000 töövõtja. Uuring oli üks osa Palgainfo Agentuuri sügisesest palgauuringust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755