Autor: Ave Lepik • 13. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvelduskonto avamine teistes liikmesriikides lihtsustub

Eile Euroopa Parlamendi täiskogul hääletusel olnud eelnõu kohaselt oleks kõigil seaduslikult ELis elavatel inimestel võimalik avada põhiteenustega maksekonto. Samuti näeb eelnõu ette selgete lepingutingimuste, võrreldavate tasude ja lihtsa võimalusega vahetada soovi korral teenusepakkujat.

Täiskogu hääletus andis mandaadi seaduseelnõu viimistlemiseks liikmesriikidega peetavatel läbirääkimistel.

Kõik makseteenuse pakkujad peaksid lubama põhimaksekonto avamist. Sealjuures peaks liikmesriikidel säilima võimalus kehtestada erandeid vastavalt objektiivsetele ja selgelt piiritletud kriteeriumidele, vahendab Euroopa Parlamendi Tallinna esindus.

Põhimaksekonto avamine peaks olema võimaldatud igale seaduslikult ELis elavale isikule. Kui inimesel on tegelik seos liikmesriigiga, kus ta konto avamist taotleb, ei tohi teenusepakkuja sellest keelduda.

Eelnõu kohaselt tuleks tarbijatele jagada selget teavet teenustasude kohta. Lisaks soovib parlament, et makseteenuse pakkuja vahetamisel rakenduvad tasud oleksid taskukohasemad. Igas liikmesriigis peaks olema vähemalt üks sõltumatu internetilehekülg, mis lubaks võrrelda erinevaid pakkumisi ning teenuste kvaliteeti.

Põhimaksekonto peaks võimaldama teenuse kasutajal ELi piires teha sissemakseid,  sooritada ülekandeid ja võtta välja sularaha. Arvelduskrediiti põhimaksekonto osana ei pakutaks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755