Autor: Ave Lepik • 18. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: rohkem loovust talentide "näppamisel"

Täna ütles peaminister Andrus Ansip riigikogu ees, et Eesti võiks olla tunduvalt loovam ja enesekindlam globaalsel talentide „näppamise“ võistlusel, aga ka oma talentide rakendamisel.

Riigikogu tänasel istungil andis peaminister saadikutele ülevaate valitsuse teadus- ja arendustegevuse poliitikast.

Ansipi sõnul moodustas mullu Eesti teadus- ja arendustegevuse kulutuste maht SKP-st 2,19%. "Rahul saame olla, kui aastaks 2020 moodustab teadus- ja arendustegevuste kulutuste kogumaht vähemalt 3% SKPst," ütles Ansip.

Kuigi teadlaste ja inseneride rakendamine ettevõtlussektoris on viimasel seitsmel aastal mõõdukalt kasvanud, vajaksime peaministri hinnangul trendi hüppelist paranemist. Võrreldes 2007. aastaga on teadlaste ja inseneride arv kasvanud 2012. aasta lõpuks ligi 900 inimese võrra. Täistööajaga teadlasi ja insenere oli 2012. aastal 4582, kellest 1421 olid hõivatud erasektoris

Peaminister ütles ettekandes, et Eesti võiks olla tunduvalt loovam ja enesekindlam ka globaalsel talentide „näppamise“ võistlusel, aga ka oma talentide rakendamisel. Hiljuti avaldatud INSEAD`i globaalses talentide konkurentsivõime indeksis hinnati Eesti atraktiivsust 103 riigi seas 23. koha vääriliseks. Kuigi Eestit peetakse väheavatuks, nähakse meie eelisena hästi arenenud üldist elukeskkonda ning haritud inimvara. 

Suurimat potentsiaali tasub Ansipi sõnul Eesti majanduse arendamiseks otsida info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate horisontaalsest kasutuselevõtust, meditsiinitehnoloogiatest ning kohalike loodusressursside kasutamisest.

Eesti 5,89 miljardilisest Euroopa Liidu ühiseelarve osast plaanib valitsus suunata ligikaudu 600 miljonit eurot teadmismahuka ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise majanduse hüvanguks. Sellest summast omakorda umbes 360 miljonit koos riigipoolse finantseeringuga teadus- ja arendustegevuse meetmetesse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755