20. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta ärimehe tiitel läks uue põlvkonna esindajaile

Juba kaks kümnendit välja antud Äripäeva aasta ärimehe tiitli said tänavu rahvusvahelise rahaülekannete ja valuutavahetuse firma TransferWise loonud Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus.

Skype’i järel on just see firma järgmine kõrgelennuline Eestiga seotud tehnoloogiaala idufirma. Kuna TransferWise’i loojad võtsid mängu Skype’i ja Hansapanga koorekihi, on viimase kogemusest olnud palju abi nende vigade vältimisel, mida Skype’i alguspäevil ette tuli.

Oma esimesel tegevusaastal, 2011, pälvis TransferWise maailma ühe hinnatuima ärilehe Financial Times tähelepanu vaid korra. Mullu juba kaks korda. Tänavu on toimunud aga väikest viisi plahvatus: sellest Eesti juurtega idufirmast on FT kirjutanud juba kaheksa korda. Näiteks otsisõnaga Tallink ei tule tänavusest aastast FT veebis ühtegi tulemust, küll aga varasemast. See Briti mõjukas majandusleht nimetas TransferWise’i värskeimas artiklis innovaatiliseks ülemaailmseks ettevõtteks, mis pakub palju paremaid valuutavahetuskursse kui pangad.

Mõneti siiski avanss. Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse tunnustamist aasta ärimehe tiitliga võib teatud mõttes käsitleda ka avansina. Ilmselt pole paljud Äripäeva lugevad Eesti ettevõtjad ning juhid neist veel midagi kuulnud.

Aga kui Hinrikusel-Käärmannil õnnestub valuutavahetus suureks äriks kasvatada ning kunagi hea raha eest ettevõte ehk ka maha müüa, teavad neid kõik. Nagu Skype’igi. Igatahes teab neid juba täna Briti ettevõtluse üks ikoon, kümnete firmade käivitaja ning osanik sir Richard Branson. Tänavu aprillis kirjutas ta oma blogis eestlaste idufirmast ja kinnitas, et TransferWise’i teenust hakkas kasutama ka tema Virgin Group.

Tõsi, TransferWise’i majandustulemustest meil selget pilti pole. Ettevõte eelistab numbritest kõneldes rääkida, kui suures ulatuses on nende kaudu raha vahetatud (üle miljoni euro päevas)  või mitmes riigis nad tegutsevad (teenust saab kasutada 40 riigis). „Kasumit me ei teeni veel, aga see on plaani järgi – jätkame investeerimist oma äri kasvu. Käibe suurusjärguna võib öelda mõned miljonid eurod,“ vastas Taavet Hinrikus sellekohasele küsimusele.

Samas on teada, et TransferWise on kaasanud eri investoritelt 5,3 miljonit eurot. Selle raha taga on mitmed ettevõtlusmaailmas tuntud nimed – näiteks Facebooki esimene investor Peter Thiel –, kes usuvad Hinrikuse-Käärmanni idufirmasse ja mõistagi loodavad oma investeeringu paljukordselt tagasi teenida.

Noortele innustav eeskuju. Tahtmata lugupeetud ettevõtjaile liiga teha, tuleb siiski meenutada Äripäevale väidetut, et kuigi majandusteemadel võtavad meedias tihti sõna näiteks Enn Veskimägi, Oliver Kruuda ja Urmas Sõõrumaa, ei kõneta nn vanad ettevõtjad noori lugejaid eriti. Nende jaoks on eeskujuks hoopis Hinrikuse-Käärmanni sugused põlvkonnakaaslased, kes on tulnud hea idee peale ning suudavad seda iduäri ka edukalt kasvatada. Loodetavasti on nii Äripäeval kui ka Financial Timesil edaspidi ikka põhjust TransferWise’ist kirjutada. Äripäev loodab ka, et TransferWise’i edu innustab Eesti noori julgemalt suuri eesmärke seadma ja ettevõtjatena tööd rabama.

Autor: Vilja Kiisler, Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755