10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investorite hüpnotisöör

Mõni aasta tagasi Eestisse elama asunud ja end eduka ärimehe ning näitleja George Clooney naabrimehena esitlenud Soome pensionär hullutas investoreid suurejoonelise kiirlaenuäriprojektiga. Usalduse võitmiseks kasutas ta SEB panga võltsitud maksekorraldusi.

Soome päritolu ärimees Heikki Jaakko Juhani Karttila (70) on temaga kokku puutunud inimeste sõnul hurmav mees, kelle sõnad ja retoorika lausa hüpnotiseerivad ning aitavad tal leida investoreid maailma muutva kiirlaenuäri käivitamiseks. Mõned aastad tagasi jõudis Karttila otsaga Eestisse. Sel teisipäeval kuulutati siin välja tema pankrot. Karttila võlausaldajate ring on rahvusvaheliselt kirju.

Äripäev kohtub Karttilaga esimest korda möödunud aasta suvel. Põhjuseks on tema võlavaidlus SMS Laenu ühe asutaja Toomas Allikasega. Karttila esitleb end usaldusväärse ning miljonitesse ulatuvate tehingute taga oleva ärimehena, kes praegu pensionipõlve naudib. Ta räägib, et viibib sageli Itaalias Como järve ääres villas, mille naabruses elab ka kuulus näitleja George Clooney. Karttila toonitab vestluse ajal, et ei soovi suurt tähelepanu ja eelistab ajada äriasju ilma suurema avaliku tähelepanuta. Seetõttu ei ole ta ka oma äriprojektidega sattunud ajalehtede veergudele.

"Karttila on aferist," ütleb aga Sulev Valimaa, kes rentis Karttilale Viimsis asuva vastuvõtusaalidega villa ja sai valusa õppetunni. Karttila esitles end kui Soome ärimeest, kel on plaan Itaaliast Eestisse kolida ja kes vajab ruume, et hakata korraldama suurejoonelisi vastuvõtte. "Kui mees asju täis tuubitud väikese Nissaniga kohale ilmus, siis mõtlesin küll, et siin on midagi kahtlast, aga jah," jätab Valimaa lause lõpetamata.

Villa eest tasus Karttila üüri vaid kaks esimest kuud ning jäi lõpuks võlgu ligi 10 000 eurot. Võlgade tõttu lükati majas välja elekter ja keerati kinni vesi. Külmade ilmade tulekuga kolis Karttila koos elukaaslasega, nagu muiste, villa sauna elama ja mõne aja pärast lahkus.

"Kui ta oli sealt minema läinud, siis ma nägin, kuidas ta oma mutiga seal elanud oli. Elektrit ja vett neil ei olnud, elasid saunas. Isegi kaminat ei osanud nad kütta, siibrit ei osanud lahti teha, kogu maja oli seda haisu täis," kirjeldab Valimaa.

Päev pärast Karttila lahkumist kohtas Valimaa villa hoovis noormeest, kes tuli rendiauto järele, ent pidi tühjade kätega lahkuma. Karttila jäi 1000 eurot võlgu United Motorsile, kes on teinud võla sissenõudmise ülesandeks inkassofirmale.

Äriregistri andmetel ei kuulu Eestis Karttilale ühtegi ettevõtet. Temaga seotud firmade omanikud ja juhtorganite liikmed on tema tütred ning tema siinseks partneriks oli kiirlaenufirma SMS Laen üks asutajatest Toomas Allikas.

Karttila ja Allikas tutvusid umbes neli aastat tagasi. Nad otsustasid rajada Eestisse koos uue kiirlaenufirma. See plaan ebaõnnestus ja nüüd ei hoia ajakirjanikuga kohtudes kumbki mees oma kunagise äripartneri tegemistest rääkides värve tagasi.

Kuidas Karttila ja Allikas tülli pöörasid ja millised on Karttila "ärivõtted", loe edasi tänase Äripäeva paberlehest.

Autor: Ave Lepik, Marta Jaakson

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755