16. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teeme tiigri-Eestist põhjamaade Šveitsi

Eesti üleminekumajanduse märksõnadeks olid tihti “tiiger” ja “põhjamaade Singapur”, lähtuvalt unistusest kopeerida Aasia „tiigrite” arengulugu. Vastne Keskerakonna liige Oudekki Loone teeb ettepaneku, et eeloleva kahekümne aasta lipukirjaks ja Eesti arengu võtmesõnaks tuleks nüüd valida fraas “põhjamaade Šveits”: toimiv, kvaliteetne, turvaline, roheline, puhas.

Me oleme väike ja piiratud ressurssidega riik. Hea elu ja konkurentsivõime eeldus saab seega olla üksnes kvaliteet. Rahvusvahelisi kapitalivooge ei tule meelitada mitte kõrgete intresside, vaid turvalisusega; mitte Eesti töö madala hinna, vaid suurepärase tulemiga. Meie imago Euroopas peab olema “hea koht, kus raha luua”, mitte “hea koht, kus kulusid kokku hoida”. See eeldab rikast, stabiilset ja rahulikku riiki, Euroopa kõige läbipaistvama ja ausama avaliku administratsiooni, väljaõppinud ja professionaalsete tööliste ning usaldusväärsete äriomanikega.

Eesti ettevõtjad üldiselt suhtlevad omavahel. See suhtlus tuleks kanaliseerida industriaalalade loomisesse, mis võimaldab sama valdkonna väikeettevõtjatel saada kasu üksteise kogemustest ning jagada keerukasse tehnoloogiasse investeerimise raskust. Need tehnokülad saab edasi siduda ametikoolide loomisega ettevõtluse vahetusse lähedusse.

Võrgustiku põhimõtet saab laiendada ka põllumajandusse, soodustades maheühistute teket. Kvantiteedis ei suuda me suuremate riikidega võistelda, see on tulevikuta tee. Ökotoit opereerib aga väikeste kvaliteetsete kogustega, mis on Eesti ettevõtjale kättesaadavaks nišiks.

“Puhas ja roheline” tähendab võimalikult efektiivset ressursikasutust. Uue energia loomise osas tuleb eesmärgiks seada energiasõltumatus, võimalikult suures osas kohaliku energia kasutamine. Praeguseid põlevkivienergeetika tulusid tuleb investeerida energiaressursside mitmekesistamiseks ning taastuvenergia tootmise süstemaatiliseks ülesehituseks.

Energia roheliselt ja säästlikult kasutamine tähendab näiteks spetsiifilisi poliitikaid transpordis ning elu- ja ärihoonete ehitamisel. Iga uus hoone peab olema ehitatud maksimaalselt energiat konserveerival moel. Seda saab tagada nii maksusoodustuste kui laiaulatusliku kvaliteedikontrolliga, lihtsustades rohelise majanduse valinud ettevõtjate toimimist ning tehes hoolimatute ja raiskajate elu raskeks.

Eesti-suurune riik ei saa endale lubada mitte millegi raiskamist ega mitte kellegi maha jätmist. Töötus on seega üldrahvalik katastroof. Meie majanduspoliitika peab olema suunatud täistööhõive saavutamisele, me vajame iga inimese oskusi. Kõigil peab olema võimalus õppida ja end täiustada, Eesti koolisüsteem peab aga suutma avastada igaühe spetsiifilised anded ja valdkondlikud võimekused ning aitama neid lihvida.

Mida Eesti pürgimine edukaks põhjamaade Šveitsiks veel kaasa toob, loe poliitikateadlase ja publitsisti Oudekki Loone arvamusloost tänase Äripäeva paberlehes.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Autor: Peep Talimaa, Oudekki Loone

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755