Autor: Juuli Laanemets • 23. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FATCA paneb pangad jagama kontode infot 

Valitsus kiitis täna heaks välismaiste kontode maksukuulekuse seaduse (FATCA) rakendamise kokkuleppe eelnõu. Selle eesmärk on koguda teavet USA maksukohustuslaste kohta terves maailmas ja takistada neil maksude tasumisest kõrvale hoidumast.

FATCA (inglise keeles Foreign Account Tax Compliance Act) on USA seadus, mis võeti vastu märtsis 2010. FATCA rakendamise hõlbustamiseks soovib USA sõlmida teiste riikidega kahepoolsed kokkulepped, mille alusel hakkavad maksuhaldurid vahetama teavet maksukohustuslaste kontode kohta teise jurisdiktsiooni all olevates finantsasutustes.

Kokkuleppe kohaselt vahetatakse vastastikku infot finantskontode kohta, sealhulgas kontoomaniku andmete ning kontole kantud intresside ja dividendide kohta. Kui finantsasutus nõutavat teavet USA-le ei edasta, peetakse alates 1. juulist 2014 kinni 30% kõikidelt sellele finantsasutusele USA-st laekuvatelt USA päritolu maksetelt.

Kokkuleppele kirjutavad kava kohaselt alla maksu- ja tolliameti (MTA) peadirektor Marek Helm ja USA suursaadik Eestis Jeffrey Levine. Kokkuleppe täitmise ja teabevahetuse eest hakkab Eestis vastutama eelkõige MTA, tuginedes 1998. aastal sõlmitud Eesti ja USA topeltmaksustamise vältimise lepingule.

USA hakkab FATCAt täielikult rakendama 1. juulil 2014. a. Enne seda on Eestil soovitav kokkulepe USAga alla kirjutada ja ratifitseerida. Kokkuleppe rakendamiseks on rahandusministeeriumil kavas välja töötada maksuvaldkonnas rahvusvahelist halduskoostööd reguleeriv seadus, millega sätestatakse täpsemad alused, kuidas finantsasutused hakkavad infot kontode kohta maksu- ja tolliametile esitama.

Eesti Pank ja Pangaliit toetavad lepingu sõlmimist, sest see tagab konkurentsivõimelise juurdepääsu Ameerika Ühendriikide finantsturgudele.

Kokkuleppe sõlmimist kavandavad kõik Euroopa Liidu liikmesriigid, sealhulgas Eesti finantssektorile olulised Läti, Leedu, Soome ja Rootsi. Kokkuleppe on juba sõlminud näiteks Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendkuningriik ja Holland. Sarnast andmevahetust kavandatakse ka OECD ja Euroopa Liidu raames.

Autor: Juuli Laanemets,

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755