Autor: Ave Lepik • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEPA tulekuga lõpetab ESTA

Veebruarist hakkavad kommertspangad arveldama pankadevahelisi makseid üleeuroopalises jaemaksesüsteemis. Seetõttu sulgeb Eesti Pank 31. jaanuari tööpäeva lõpus keskpanga jaemaksesüsteemi ESTA, kus arveldatakse umbes viiendik Eestis tehtavatest maksetest.

Kuna pankadevahelised maksed liiguvad edaspidi Eestis läbi üleeuroopalise jaemaksesüsteemi, siis tuleb arvestada selle süsteemi tööajaga.

Senise kümne arveldustsükli asemel on viis arveldustsüklit, mis tähendab, et senise tunni kuni pooleteise asemel jõuab raha ühest pangast teise viis korda päevas, umbes 3–5 tunniga. Panga tingimused sõltuvad sellest, kas see on süsteemiga ühendatud otse või mõne teise panga kaudu, teatas Eesti Pank.

Pangakliendid peavad arvestama, et kui raha peab teises pangas oleva saajani jõudma veel samal tööpäeval, tuleb makse algatada Swedbankis, SEBs ja Danske Bankis hiljemalt kell 16.30 ning Nordea pangas hiljemalt kell 15.30.

Mõne panga puhul võib maksete tegemise viimane tähtaeg olla ka kell 15. Täpse info saamiseks ja küsimuste korral võtke ühendust oma kodupangaga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755