Autor: Marek Mühlberg • 6. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab uute tippdomeenide registreerimise ralli

Harjumuspäraste internetiaadresside maailm muutub kirjumaks. Nüüd on võimalik era- või ärikasutuseks registreerida uue kujuga tippdomeene.

See tähendab, et domeenid võivad nüüd lisaks seni populaarsetele .EE, .EU või .COM laienditele, lõppeda ka põnevamate tähistega.

Tänasest võib mõne eksperdi e-posti aadressi lõpetada .GURU, tuttava riskikapitalisti veebiaadressi võib ilmestada .VENTURES või rätsepa oma .CLOTHING. Mõne nädala pärast saab soovi korral registreerida .SEXY lõpulise domeeni või luua oma kingablogi tippdomeeni .SHOES abil.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) on sõlminud lepingud juba mitmesaja uue tippdomeeni registriga, mis tähendab, et uued aadressid jõuavad meile käesoleval aastal järjepideva laviinina. Nende seas ka tõelised pärlid nagu .VODKA, .NINJA ja .FUTBOL.

“Milline saab olema uute aadresside vastuvõtt internetikogukonnas ei ole esialgu üheselt selge. Globaalselt eelregistreeriti populaarsetes tippdomeenides nagu .CLOTHING sadu domeene, seda on ilmselt vähem, kui uued registrid lootsid,“ selgitas Zone.ee juhatuse liige Ardi Jürgens.

“Sellegipoolest olid mõned registreerijad valmis ühe nime eest välja käima ka kuni 10 000 dollarit või kulutasid kümnete nimede registreerimiseks kokku mitmeid kümneid tuhandeid dollareid. Jälgime huviga, milline saab uute tippdomeenide vastuvõtt olema Eestis. Esimesed tellimused on igatahes juba täidetud," lisas Jürgens.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755