Autor: Romet Kreek • 14. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani e-äri gigant ostab Skype'i konkurendi

Jaapani e-äri gigant Rakuten ostab ära Skype'i konkurendi Viber Media 900 miljoni dollariga, vahendab Reuters.

Miljardärile Hiroshi Mikitanile kuuluv ettevõte saab selle tehinguga kahekordistada oma digiimpeeriumi kasutajate arvu.

Rakuten pakub teenuseid alates finantseerimisest, kaubandusest kuni videote vaatamiseni, olles Jaapani suurim e-äri. Kuid kahanev rahvastik ja nõrk tarbimine kodumaal sunnib Mikitanit Rakuteni end taas leidma, soovides muutuda üleilmseks kõik-ühelt-lehelt platvormiks.

Viber on Küprose firma, mis kuulub Iisraeli ettevõtjale Talmon Marocole. Selle firma ostmine võimaldaks lisada Rakutenile 300 miljonit kasutajat lisaks olemasolevale 200 miljonile kundele.

"See ülevõtmine viib Rakuteni uuele tasemele," ütles Mikitani tehingust teavitades, olles just avaldanud ettevõtte tulemused. 2013. aastal kasvas Rakuteni ärikasum 80%, 90,2 miljardile jeenile (646,6 mln eurot). Läinud aasta kasum oli järjest juba kuues rekordkasumiga aasta, kuigi tuli analüütikute oodatud 99,9 miljardist jeenist väiksem. Puhaskasum kahekordistus 43,5 miljardile jeenile (311,8 mln eurole). Käive kasvas 30%, 518,6 miljardile jeenile (3,72 mld eurole).

"Omaenda suhtlusprogrammi loomine oleks olnud võimatu," ütles ta. Nüüd saavad Rakuteni kasutajad kasutada Viberi vestlust, et kontakteeruda internetipoega, kui kaalutakse ostu.

Viber on viie enam allalaaditava nutitelefoni suhtlus- ja telefonikõnede äpi seas. Nende tähtsaimateks turgudeks on USA, Venemaa ja Austraalia. Hiljuti tegi Viber suhtlustarkvara rakenduse ka arvutitele, mis laseb helistada teistele Viberi kasutajatele ja registreerimata mobiiltelefonidele, muutudes Skype rivaaliks.

Ülevõtmine peaks jõudma lõpule märtsis.

Rakuteni e-äriplatvorm Rakuten Ichiba on käibelt maailmas kuuendal kohal. Mullu rääkis Mikitani Reutersile, et isikliku suhtelmise mõõde annab Rakutnenile Euroopas eelise rivaalide eBay ja Amazon.comi ees.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755