Autor: Rivo Sarapik • 19. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tšiili meelitab 30 000 euroga Eesti idufirmasid

Mitu Eesti idufirmat on kasutanud võimalust minna kasvama Tšiilisse, kuhu riik neid 29 000 eurose rahasüstiga meelitab.

Tšiili valitsuse programm Startup Chile peaks endisest kaevandusriigist tegema juhtiva innovatsioonikeskuse Lõuna-Ameerikas, selgitas Startup Chile pressiesindaja Maitetxu Larraechea. Iga kolme kuu tagant oodatakse programmis osalema sadat uut ettevõtet, kellele antakse pooleaastaseks kohalviibimiseks ja oma toote arendamiseks 29 000 eurot.

Kuigi enamasti tähendab rahasüst idufirmasse investorile ka osalust ettevõttes, siis siinkohal seda ei eeldata. Kuid tiimidelt oodatakse panust kohalikku ellu – korraldama koolitusi ja töötube ning suhtlema kohalike ettevõtetega. Sel moel otsis sealt kasvu ka mullu juulist tänavu veebruarini ettevõtetele sportikulude haldamise platvormi välja töötav SportID, mille teenuseid kasutab 70 firmat. Äripäev kirjutas idufirma arendusest kui tarkvarast, mis teeb elu lihtsamaks.

Eesti idufirma: valutu investeering.

"Startup Chile on ideaalne inkubaator neile, kelle äri võimaldab kogu tiimiga tulla siia," arvas ettevõtte juht Marti Soosaar. "Saad suhteliselt valutult 40 000 dollarit arenduseks raha ja ei pea isegi väikest osalust oma ettevõttest loovutama. Samuti on siit suhteliselt kiviviske kaugusel Ladina-Ameerika suurimad turud. Paaritunnise lennureisi kaugusel on Brasiilia suurimad linnad, Buenos Airesesse saab ka bussiga või rendiautoga."

SportID jõudis Tšiilisse pärast Eestis kiirendi Startup Wise Guys läbimist. Soosaare sõnul kasvas klientide arv iganädalaselt, kuid piisavat rahavoogu toote jätkusuutlikuks arendamiseks see veel ei taganud. Lisaks on sealne turg kordi suurem siinsest, näiteks pealinnas Santiagos elab seitse miljonit elanikku. Soosaare sõnul otsis ettevõte kohapeal äripartnereid, mitte kliente, ning koos plaanitakse SportID ka Tšiilis käivitada.

Korraldaja: ootame palju.

Startup Chile programmi tegevjuhi Horacio Melo sõnul on nende ootused meeskondadele suured. „Ootame, et nad suhtleksid võimalikult palju kohalike ettevõtetega. Kuna raha on Tšiili maksumaksjate oma, siis kahtlemata on vajalik korralik aruandlus, kuid püüame seda siiski nõuda mõistlikkuse piirides ja arvestada, et tiimidel on vaja aega, et oma toodet arendada," ütles Melo.

SportID Tšiili tiimi liider, arendusjuht, Miina Sikk ütles, et erinevalt ettevõtte senisest kiirendikogemusest – Startup Wise Guys Eestis – oli programm Ladina-Ameerikas n-ö hõredam. Kui Eestis tegutseti mentoritega toote, äriplaani, turgude planeerimise ja ärialase enesetäiendamisega, siis Tšiili kiirendis kulus aeg tootearendusele. „Meie tiimile oli hea, et me need inkubaatorid just selles järjekorras läbisime, mitte vastupidi," lisas ta.

MIS ON MIS?

Startup Chile

Tšiili valitsuse rahastatud idufirmade kiirendi, mis käivitus 2010. aastal.

Kiirendi annab idufirmale 40 000 dollarit ehk ca 30 000 eurot, et firma oma toote- ja teenusearenduse Tšiili koliks.

Osalust ettevõttes vastu ei pea andma, kuid firmad peavad panustama kohalikku ellu ning looma kontakte sealsete ettevõtjatega.

Kiirendi eesmärk on muuta Tšiili Ladina-Ameerika innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuseks.

Eesti firmadest on kiirendis osalenud vähemalt kaks ettevõtet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755