Autor: Raido Neemre • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas SMS-iga on peagi lõpp?

Facebooki 16 miljardi dollariline WhatsAppi ost tekitab küsimusi kas tulevikus loobuvad enamik meist SMS-ide saatmisest ja hakkavad kasutama kiirsõnumeid? Mitte ainult WhatsAppi vaid ka SnapChati või Viberit.

Facebooki hiljutine WhatsAppi tehing on ettevõtte seni suurim ost – palju suurem, kui 1 miljardi dollariline Instagrami omandamine – ning näitab, et Mark Zuckerberg soovib ülisuure mobiilisõnumite turu peamine esimängija olla. 

Eelmisel kuul ennustas rahvusvaheline konsultatsioonifirma Deloitte, et see aasta saab olema ülimalt soodne kiirsõnumite kasvu aasta, mille hulk ületab SMSide saatmise kahekordselt. Arvudes väljenduks see järgmiselt: 50 miljardit kiirsõnumit vs 21 miljardit SMSi päevas. 

Suurbritannias saadetakse 2014. aastal keskmiselt 300 miljardit kiirsõnumit ja 140 miljardit SMSi, ennustas Deloitte. Eelmisel aastal langes Suurbritannias esmakordselt SMSde saatmine. Facebooki andmetel on 70% 450 miljonist WhatsAppi kasutajast igapäevaselt aktiivsed ning iga päev laeb rakenduse alla miljon kasutajat.

Mobiilioperaatori Alekstra asepresidendi, Tero Kuittineni, sõnul algas SMSde saatmise vähenemine Hollandis ja Hispaanias juba kaks aastat tagasi ning nüüd on teised Euroopa riigid nende eeskuju järgimas.

Mobiilside analüüsi ettevõte Asymco märkis, et 2008. aastal lõpus kasvasid teksitõnumite kasumid Hispaanias keskmiselt 450 miljonit eurot kvartalis. 2012. aasta kolmandas kvartalis aga toimus 60% langus ning tekstisõnumitele kulutati umbkaudu 171 miljonit eurot.

Üheks teksisõnumite saatmise languse põhjuseks on ka mobiilse interneti kiire levik ning uue generatsiooni mobliilivõrgu, 4G turuletulek.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755