Autor: Kaisa Gabral • 25. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: omakapitalimaks pole parim lahendus

ACE Logistics Groupi nõukogu esimees Karli Lambot märgib kolumnis, et Eestis tuleks sisse viia ettevõtete tulumaks omakapitalimaksuna. Ettevõtja Allan Martinson aga ei pea seda parimaks lahenduseks.

"Omakapitalimaks on huvitav idee ja seda tuleb kindlasti uurida. Minu esimene küsimus oleks: mis on Eesti ettevõtete omakapitali tänane jaotus ja keda uus maks kõige enam puudutaks? Aga siis veel rida teisi küsimusi: kas maksustamisele kuuluks ka tänaseks kogunenud omakapital (ehk siis kas viime sisse tagasiulatuva tulumaksu)? Mida teha olukorras, kus omakapital on investeeritud mittelikviidsetesse varadesse ja maksuraha lihtsalt pole? Mida teha olukorras, kui omakapital on suur, ettevõte aga kahjumis? Kas omakapitalimaksu sisseviimine ei tee niigi eksootilist Eesti maksusüsteemi veel eksootilisemaks? Kuidas haakub see ELi maksuõigusega?" loetles Martinson hulga küsimusi seoses omakapitalimaksu ideega.

Ta lisas, et on põhimõtteliselt uute ettevõttemaksude vastu. "Ettevõtete maksustamisega karistame efektiivsust. Tarbimismaksude suur osakaal Eestis ei ole negatiivne, vaid positiivne nähe. Meie suurim probleem on aga Eestist maksuvabalt väljaviidav tulu, mis tuleneb ELi reeglitest. Sellega tuleb selgelt midagi ette võtta ja ma pole kindel, et omakapitalimaks on parim lahendus," lisas Martinson.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755