Autor: Romet Kreek • 25. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bitcoiniturg Mt. Gox on kehvas seisus

Bitcoinibörsi Mt. Gox juhatuse esimees Mark Karpeles teatas nädalavahetusel, et astub tagasi bitcoini promova Bitcoini Foundationi nõukogust, mis on järjekordne löök digivaluutale, kirjutab Reuters.

Bitcoin Foundationi pressiesindaja Jinyoung Lee Englund kinnitas uudist ja lisas, et tagasiastumine jõustus kohe. Lahkumine järgnes arvukatele tehnilistele probleemidele, sealhulgas tuvastamata kohtadest tulnud massiivsele küberrünnakule, mis spämmis bitcoinibörse.

Veebruari alul pärast "ebatavalise aktiivsuse" tuvastamist teatas tuntuim digibörs Mt. Gox, et peatab määramata ajaks väljamaksed. Peatamise peale ründas Mt. Gox Foundationi peateadlane Gevin Andresen Mt. Coxi ennast, teatades, et tegemist on Mt. Coxi enda probleemiga.

Tokios maksis esmaspäeval Mt. Goxil bitcoin 232 dollarit, kuid Bitstampi indeksis maksis bitcoin 568 dollarit.

Wired kirjutab, viidates bitcoiniärimees Ryan Selkise blogile, et leiti Goxi loodud kriisistrateegia mustand. Selle kohaselt on börs maksejõuetu, kuna kaotati 744 408 bitcoini ehk esmaspäevaste hindade alusel umbes 350 miljonit dollarit.

Börs ei ole enam avatud, olles aastatepikkuse häkkimise tulemusena kaotanud sadu miljoneid dollareid. Et seda varjata, plaaniti arbitraažitehinguid.

„Reaalsuses võib Mt. Gox iga hetk pankrotistuda,“ oli kirjas dokumendis. Selle kohaselt oli häkkeritel kaks aastat aega kasutada turvaauku. Isegi nn. turvalistest ehk offline’is olevatest rahakottidest varastati bitcoine. Offline’is ehk internetist väljalülitatud rahakottidest varastati raha seoses online'i rahakottide veaga.

„See võib olla bitcoini lõpp - vähemalt enamusele avalikkusest,“ seisab dokumendis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755