Autor: Raido Neemre • 26. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Indiast saab suurim nutitelefonide kasvulava

IDC sõnul saab Indiast tulevikus nutitelefonide turu kasvulava. Kui eelnevalt peeti selleks turuks Hiinat, siis viimasel ajal on nõudlus Hiina turul hoopiski vähenenud.

Nutitelefonid moodustavad 80% Hiina turu telefonimüügist, kuid plahvatuslik kasv on nüüdseks maha jahtunud. Nutitelefonide tarne Hiinasse kukkus oktoobri-detsembri vahemikus 4,3% 90,8 miljonile; see on esimene langus peale 2011. aasta teist kvartalit, vahendab IDC. 

Indias aga on enamus müüdavatest mudelitest tavatelefonid, millel on väiksem ühenduvus ja vähem lisafunktsioone kui nutitelefonidel.

2013. aastal müüdi riigis enam kui veerand maailmas toodetud odavama hinnaklassiga telefonidest. Üle 200 miljoni telefoni, mille maksumus jääb alla 100 dollari, tarniti eelmisel aastal Indiasse. Võrdluseks, Hiinasse tarniti samal ajal 70 miljonit telefoni. Seega võib öelda, et Indial on suur potentsiaal, et tulevikus lähevad tänased odavtelefonide kasutajad üle nutitelefonidele.

Peale India on suurimad odavltelefonide turud veel Lähis-Ida, Aafrika ja Aasia-Vahemere maad.

Odavtelefonide asendamine nutitelefonidega arenevatel turgudel tähendab aga tugevat survet hinna alandamiseks.

„India turu kasv ei sõltu seadme kõrgtehnoloogiast ja brändist nagu iPhone näiteks, vaid madala hinnaga Androidi telefonist. 

„Peaaegu pool 2013. aastal Indiasse tarnitud nutitelefonidest maksid alla 120 dollari,“ sõnas IDC Aasia/Vahemere turuanalüütik Kiranjeet Kaur.

 Tulemuseks on see, et nutitelefoni tootjad valmistuvad uueks hinnasurve laineks. Samsung näiteks kolib oma tootmist juba Hiina kasvavate tööjõukulude valguses Vietnamisse. Hon Hai aga teatas plaanist ehitada tehas Indoneesiasse.                                                                                                                                                                                                          

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755