3. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaasaegse IT ülikoolilinnaga maailma IT-hariduse tippu

Loogiline samm Eesti IT-edu jätkamiseks on luua Eesti IT-ülikool või Eesti IKT-ülikool. Inglise keelde tõlgitult võiks õppeasutuse nimi olla IT University of Estonia või ICT University of Estonia, paneb ette New Tallinn OÜ tegevjuht Maie Jõgar.

Koos ülikooliga tuleb luua rahvusvaheline ülikoolilinn, kus tudengitel oleksid kõik moodsad võimalused õppimiseks, elamiseks ja vaba aja veetmiseks. 

IT-ülikooli oluliseks konkurentsiedu tagab lai valik õppeprogramme, mida täiendatakse pidevalt vastavalt IT-valdkonna arengule. Lisaks tavapärastele IT-õppeprogrammidele nagu tarkvaratehnika, küberkaitse, bioinformaatika, robootika, veebidisain, IT-ärijuhtimine, arendaks ülikool pidevalt välja uusi IT-ga põimunud õppekavasid. Õpetada võisk meditsiini, hariduse ja meelelahutuse seotud IT-erialasid.

Statsionaarõppe kõrval pakkuks ülikool laia valikut online-õppeprogramme nii kraadi saamise võimalusega kui ka lihtsalt läbitavate kursuste näol. Kui päevases õppes oleks 1000?5000 tudengit, siis online-õppurite arv oleks piiramatu. Kui ülikool saab prestiižseks, trendikaks ja selle õppeasutuse diplom usaldusväärseks globaalsel tööturul, kujuneb online-õpe ülikoolile suureks tuluallikaks.

Oluline on ülikoolihoone ehitada piirkonda, mis pole veel täielikult välja arenenud eesmärgiga, et ülikooli hoone lähedusse saaksid IT-ettevõtted rajada oma peakontoreid. Nii saaks firmad teha IT-ülikooliga koostööd, mille tulemusena saaks pidevalt parandada ja täiendada õppeprogramme ning tudengid saaksid samas linnakus asuvas ettevõttes praktikat sooritada.

Sobiv piirkond on Viimsi vald, looduskaunis poolsaar turvalise elukeskkonna ja vaba aja veetmise võimalustega. Viimsi valla keskus lausa tahab väljaarendamist. Ülikooli modernne hoone saaks valla sümboliks ning tõmbekeskuseks. See tooks valda väärikaid töökohti, millega vähendataks vajadust sõita igapäevaselt ummikuid trotsides tööle Tallinna kesklinna.

Eesti IT-ülikooli hoone peab olema ülimoodsa disainiga, kuna see on oluline turunduselement, mille demonstreerimine  internetiavarustes, konverentsidel ja näitustel (messidel) meelitaks kohale parimaid IT-valla tulevikustaare nii Euroopast, Ameerikast kui ka Aasiast. Eeskuju tuleks võtta näiteks Kopenhaageni IT University’st, mis oma atraktiivse arhitektuurilise lahendusega lausa kutsub tudengeid sinna õppima. Visuaalne füüsiline keskkond annab tugeva usaldustunde, et ka õppeprogrammid vastavad rahvusvahelistele standarditele.

Kõrghariduse omandamine IT-vallas on laienev trend, osalt ka seetõttu, et isegi tööpuuduse käes vaevlevas Euroopas on üle poole miljoni vakantse IT-töökoha. See suundumus hakkab üsna pea veelgi hoogu juurde saama, kui keskkooli lõpetavad noored, kes pole kunagi elanud maailmas ilma arvuti ja internetita. Eestil on suurepärane võimalus napsata sellest uuest maailmatrendist suurim amps.

IT ülikooli rajamine annaks võimsa tõuke Eesti majanduse elavdamisele, tugevdaks juba hõivatud positsiooni ning sümboliseeriks uue ajastu Eesti edu.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi “Edukas Eesti” raames.

Autor: Vilja Kiisler, Maie Jõgar

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755