Autor: Indrek Kald • 20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed lisas automaatidele kopeerimisvastase seadme

Swedbank paigaldas kõikidele oma sularahaautomaatidele antiskimmerid ehk pangakaardi kopeerimise vastased seadmed.

Antiskimmereid hakkas pank paigaldama eelmise aasta lõpul. "Paari kuu jooksul tegime seadmele veel mõned täiendused ja nüüd oleme kõik meie masinad üle Eesti sellega varustanud," märkis Swedbanki pangaautomaatide valdkonna juht Indrek Kaus.

Tema sõnul on antiskimmerit lihtne ära tunda kahe asja järgi. "Olemuselt on tegemist sularahaautomaadi küljes oleva läbipaistvast plastist tükiga, mis paigaldatud kaardi sissepanemise ava ette. Lisaks on kõigil masinatel ekraanil ka vastav pilt, mis annab teada, et masinale on antiskimmer paigaldatud ja juhendab klienti, millele tähelepanu pöörata," märkis ta pressiteates.

Kausi sõnul on kliendid uusi seadmeid ka tähele pannud. "Saame aeg-ajalt klientidelt kõnesid, kus inimesed teavitavad meid kahtlasest seadmest masinal. Siis olemegi selgitanud, et tegemist on meie endi paigaldatud seadmega ning rääkinud ka selle eesmärgist. Oleme oma klientidele äärmiselt tänulikud, et nad meid oma kahtlustest teavitavad – kunagi ei või kindel olla, et tegu pole siiski mõne kurjategijate poolt paigaldatud jubinaga," selgitas Kaus.

Swedbanki soovitused sularahaautomaadi kasutamisel

- Kui märkad pangaaparaadi juures midagi tavapäratut, tuleks sellest pangale ja politseile teada anda ning ebameeldivuste vältimiseks jätta kaart kahtlasesse masinasse pistmata.- Tasub olla valvas, kui näiteks sularahaautomaadi esipaneelil on näha eralduvaid komponente, irvakil servi, suuri pragusid, liimijälgi, ripakil juhtmeid või liiste. Need on selged märgid, et masinal võib olla kopeerimisseade, sest üldjuhul koosnevad automaatide esipaneelid ühest tükist.- PIN-koodi sisestades varja peopesaga klahvistikku nii, et ülevalt ei oleks näha, millistele numbritele vajutatakse. Isegi kui kurjategijad on masinale andmeid kopeeriva seadeldise kinnitanud, ei ole neil sellise käitumise korral võimalik PIN-koodi tuvastada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755