Autor: Raido Neemre • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Facebook suudab virtuaalmaailma rahaks teha?

Facebooki telefonisse kolimine võis ju hiljapeale jääda, kuid teisipäeval sõlmitud 2 miljardi dollariline tehing, mille alusel Facebook ostab virtuaalreaalsuse ettevõtte Oculus, saab analüütikute sõnul olema ülimalt edukas tulevikuplatvorm.

“Facebook panustab sellele, et tulevik võib olla radikaalselt erinev,” sõnas BuzzFeedi seltskonnauudiste ja meelahutuse direktor Jon Steinberg.

“See saab olema viis, kuidas inimesed ennast ümbritsevas keskkonnas interneti ja 3-D virtuaalsusega seovad.”

Oculus, mille tuntuim toode on virtuaalreaalsuse peakomplekt

Oculus Rift, mis sai suure tähelepanu osaliseks peale seda, kui ettevõte kogus enam kui 2,4 miljonit dollarit ühisrahastuse kampaaniaga Kickstarteris.  Riistvara on saanud 75 000 tellimust alates sellest ajast, kuid see on saadaval vaid arendajatele, mitte tarbijatele.

Facebooki tehing sisaldas 400 miljonit dollarit sularahas ja 23,1 miljonit Facebooki lihtaktsiat. Tehing kinnitatakse eeltavasti teises kvartalis.

Analüütikud nõustusid, et Facebooki samm on “tuleviku mäng”, millest saab kasu lõigata nelja või viie aastaga. Sotsiaalmeedia hiid plaanib laiendada oma platvormi virtuaalsete mänguprillidega.

Uuringufirma Ovum analüütik Mark Little sõnas, et mänguprillide müümine on üks viis, kuidas Facebook võiks oma platvormile raha sisse tuua, kuid neid viise on mitmeid.

“Nad avavad uue meediumi, virtuaalse reaalsuse meediumi, mis sobib kõikvõimalikele õpivõimalustele, kommunikatsiooni ning meelelahutuse jaoks,” sõnas Little.

Facebooki aktsiad tegid peale uudise avalikustamist 1,5% kasvu.

RBC Capital Marketsi analüütikud sõnasid, et praegu on veel liiga vara ennustada mingeid lähiaja majanduslikke mõjusid Facebookile, mis selle tehinguga kaasnevad. Samas on analüütikute sõnul ebatõenäoline, et tehing muudaks Facebooki käekäiku aktsiaturul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755