Autor: Marek Mühlberg • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marko Sverdlik: riskijuhtimisele pühendatakse alla 10 minuti kuus

Proeksperdi tegevjuht Marko Sverdlik märkis 25. märtsil toimunud Äripäeva strateegilise IT juhtimise seminaril, et 85% juhte pühendavad ettevõtte strateegiale alla tunni kuus ning riskide juhtimisele veelgi vähem.

Sverdlik pidas seminaril ettekande teemal "IT riskijuhtimine on vajalik, mitte "igaks juhuks," milles tõdes, et riskide juhtimine ei ole tulekahjude kustutamine, vaid riskide ennetamine. Riskide juhtimiseks tuleb aga teadlikult aega pühendada.

"15-aasta tagune Nortoni ja Kaplani uuring näitas, et 85% juhte pühendavad ettevõtte strateegiale alla tunni kuus, riskide juhtimisele veelgi vähem. Tänapäevased uuringud kinnitavad sarnaseid trende. Lisaks on siin ka semantiline möödarääkimine - enamasti tegeletakse "riskide juhtimise" nime all tegelikult tagajärgede likvideerimisega, tulekahjude kustutamisega," tutvustas Sverdlik teema tausta ja lisas, et riskijuhtimine on eelkõige riskide ennetamine ja vältimine.

Sverdliku sõnul alla kümne minuti kuus riskijuhtimisele pühendades ei kasuta me võimalusi asju paremini teha ja riske vältida, vaid satume jälle olukorda, kus tuleb tulekahjusid kustutada.

"Suurimaks riskiks IT-s pole mitte majanduskriis, vaid inimene ise ja inimestevaheline kommunikatsioon. Riskide juhtimiseks tuleb analüüsida kõiki projekti õnnestumiseks vajalikke võtmetegureid," jagas Sverdlik oma kogemust.

"Inimestel on kalduvus usaldada kõhutunnet ja kui omatakse eelnevat kogemust, võib see isegi paika panna. Kui kogemusi pole, on tegu loteriiga ning loterii asemel tasuks usaldada eksperte," tõi Sverdlik tüüpilise näite selle kohta, kuidas inimlikkus ettevõtte protsesse mõjutab.

25. märtsil toimus Tallinnas Äripäeva ITuudiste teemaveebi seminar "PARIMAD PRAKTIKAD: Kuidas juhtida IT arendusprojekte strateegiliselt ja kasumlikult?"

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755