6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-firmad rebivad haritud talentide pärast

Täna toimub Tallinnas IKT ettevõtete ümarlaua debatt, et uurida, kuidas saab IKT olla tõhusaks partneriks teistele majandussektoritele. Suurimaks probleemiks on IKT sektoris haritud tööjõu puudus.

Kuigi IKT ettevõtete visioonidokumendi „Eesti infoühiskonnast aastal 2020“ järgi on IKT sektori tõhususe ja kõrgema lisaväärtuse loomise eelduseks IKT kompetentsidega konkurentsivõimeliste spetsialistide arvu kahekordistamine, on paljude IT ettevõtete suureks väljakutseks haritud tööjõu puudus.

Lahenduste otsimine käib

Sektoris tegutsevad ettevõtted püüavad probleemile leida erinevaid lahendusi. Näiteks Eesti kapitalil põhinev idufirma Toggl, mis pakub Tallinnas tööd rohkem kui kahekümnele inimesele, on kuulutanud IKT tudengite seas välja parimate lõputööde konkursi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia alal, auhindadeks on välja pandud tahvelarvuti iPad Air ja nutitelefonid Google Nexus 5. "Parimate tööde autorid võivad lisaks saada meilt tööpakkumise," märgib Toggli juht Alari Aho. "Aastaid on paljud infotehnoloogia tudengid koolipingist tööle läinud. Nutikad inimesed tulevad kindlasti tööga hästi toime, kuid selleks, et Eesti arengupotentsiaal jätkuvalt kasvaks, oleks siiski hea näha töötajaid, kes on akadeemilise või rakendusliku haridustee korralikult lõpuni käinud."

Vaid neli aastat tagasi loodud ja Äripäeva IT- ja arvutifirmade TOPis juba kolmandale kohale jõudnud tarkvara arendusfirma Codeborne on talentide tööle meelitamiseks leidnud nutikama lahenduse. Ettevõttes töötab praegu 25 inimest. Uute inimeste leidmiseks algatati tarkvarakool. Seal õpetab Codeborne programmeerijateks inimesi, kes varasemalt pole programmeerimisega kokku puutunud. Tänu sellele on tekitatud sektorisse uusi talente, mitte ei otsitud neid IT-erialade koolipingist, ega ostetud üle konkurendilt. "Meie mõtlesime, et me mitte ei jaga sama suppi ümber, vaid teeme selle supi nii-öelda paksemaks, tuues uued inimesed IT-sektorisse," iseloomustas tarkvarakooli ideed Codeborne üks omanikest ja värske EAS-i nõukogu liige Toomas Talts.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755