12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik püüab IT abil valitsemist paremaks teha

Riigikantselei koordineeritavas avatud valitsemise partnerluse tegevuskavas on pea pooled tegevused seotud olemasolevate või uute IT-lahenduste arendamisega.

Eestile kui IT-riigile on kohane, et riigivalitsemist tahetakse paremaks muuta infotehnoloogia abil. Nii ongi Riigikantselei poolt möödunud reedel avalikule konsultatsioonile esitatud avatud valitsemise partnerluse tegevuskavas 23-st tegevusest 11 tegevust üht- või teistviisi seotud IT-lahenduste arendamisega.

Tegevuskava projektis pakutakse välja näiteks e-lahenduste väljatöötamist, mis aitaksid kaasa kodanike paremale kaasamisele poliitikakujundamisse. Üheks selliseks lahenduseks oleks eelnõude infosüsteemi (EIS) edasiarendamine kasutajasõbralikumaks ning osale.ee keskkonna võimalik integreerimine EIS-iga.

Läbipaistvam riigi finantsjuhtimine

Rahandusministeeriumi ettepanekul on tegevuskavasse lisatud lubadus välja arendada riigi rahaasju jälgida võimaldav rakendus "Läbipaistev Eesti riik" (LER). Riigiraha rakendus peaks tegema kättesaadavaks keskvalitsuse ja avalik-õiguslike isikute finantsinfo avaandmetena. Samuti on plaanis tegevus LER-i liidestamiseks äriregistriga tehingutega seotud isikute väljatoomiseks.

Kodanikukesksed avalikud teenused

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi initsiatiivil lisati tegevuskavasse idee võtta kasutusele veebikeskkond avaliku võimu asutustele suunatud märgukirjade, selgitustaotluste ning teabenõuete esitamiseks. Ühtse keskkonna rakendamise eesmärgiks on vältida eraldi vormide loomist avaliku võimu asutuste veebilehtedele ning viidata eesti.ee portaalis olevale ühtsele e-vormile, mille kaudu saab asutustele oma pöördumisi saata.

Tegevuskava ootab kommentaare

Tegevuskava kokkupanemist juhtiv riigisekretär Heiki Loot ütles, et riigivalitsemise avatumaks muutmisel on oluline roll ka valitsusvälistel partneritel. „Tegevuskava eelnõu sündiski ministeeriumide, vabaühenduste ja erasektori esindusorganisatsioonide koostööna. Ootame sellele nüüd kõigi tagasisidet,“ ütles riigisekretär.

Pärast avalikku konsultatsiooni paneb riigikantselei kokku tegevuskava eelnõu, mille kiidab lõplikult heaks mai lõpus kogunev ministeeriumide ja valitsusväliste partnerite ümarlaud, ning esitab selle valitsusele.

AVP tegevusprogramm 2014-2016 on üleval osale.ee-s ning avalik konsultatsioon avatud 26. maini.

Lähemalt avatud valitsemise partnerlusest http://www.opengovpartnership.org/ ja tegevuskava koostamisest www.valitsus.ee/avp.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755