Autor: Kadrin Karner • 14. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EENetis arutletakse elektroonilise tuvastamise turvalisuse üle

Täna ja homme kohtuvad Tartus Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrgu EENet kontoris rahvusvahelise organisatsiooni EUGridPMA esindajad, et arutleda e-Teaduses elektroonilise tuvastamise ehk autentimise arenguid Euroopas.

"e-Teaduse taristutes on sadu tuhandeid servereid, millega saab teha nii head teadust kui ka rünnata teisi e-teenuseid. Sellepärast on väga oluline teada, kes ja milliseid ressursse kasutada saab. Et tarkvarast avastatud turvaaugud saaksid kiirel paigatud kõigis taristu masinates, on vaja teha teiste riikidega koostööd," selgitas EENeti direktor ja hajusarvutuste osakonna juhataja Hardi Teder.

Kohtumisel tuleb arutamisele sertifitseerimiskeskuste (CA) haldamine ja turvaküsimused. Samuti peetakse nõu sertifitseerimiskeskuste tulevikusuundade üle, räägitakse nii offline- kui ka online-sertifitseerimiskeskuste haldamisest ning arutatakse hiljuti suurt kajastust leidnud serveritarkvara turvaaugu Heartbleed mõju, teatas Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus oma pressiteates. Uusi sertifitseerimiskeskusi, mis on teel EUGridPMA-ga liitumisel, esitlevad seekord näiteks Gruusia ja Keenia haridus- ja teadusvõrgud.

 e-Teaduseks (eScience) nimetatakse arvutusmahukat või tohutuid andmemahtusid kasutavat teadust, mis vajab hajutatud andmetöötlust, näiteks võib tuua Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) eksperimendiandmete töötlemise. Teadlane saab end elektrooniliselt tuvastada ja kasutada näiteks teises riigis asuva arvutuskeskuse võimalusi. EUGridPMA on rahvusvaheline organisatsioon, mille eesmärgiks on arendada ja koordineerida e-Teaduse taristute autentimisprotseduuride usaldatavust  Euroopas. Eestit esindab organisatsioonis EENeti hallatav Baltic Gridi sertifitseerimiskeskus (BalticGrid CA).

EUGridPMA kohtumised toimuvad kolm korda aastas erinevate liikmesriikide poolt võõrustatuna. Kohtumisel osaleb 22 inimest 15 riigist.

Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrk EENet on Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse struktuuriüksus. EENeti eesmärk on tagada teaduse, hariduse ja kultuuri jaoks vajalik infotehnoloogilise taristu areng ja stabiilne toimimine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755