Autor: Kadrin Karner • 16. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabavaratalgud saavad jätku juba veidi enam kui nädala pärast

Mai alguses IT Kolledžis toimunud vabavaratalgud olid niivõrd menukas ettevõtmine, et 24. mail korraldatakse jätkutalgud.

Talgujuhi Laur Mõtuse sõnul on jätkutalgutele registreerinud juba 187 huvilist, neist enamus Tallinnast. Mai alguses toimunud vabavaratalguid kommenteerides ütles talgujuht, et ka varem on sarnaseid üritus korraldatud, kuid siis on osalejate arv märksa väiksem olnud. „Meil on ainult hea meel selle üle, et rohkem inimesi aidata saame,“ märkis Mõtus.

Talgutelt saadud kogemuste abil tehakse tulevikus paremaid juhendeid, mis aitavad inimestel uue operatsiooniga paremini hakkama saada. Täiendatakse ka talgute tehnilist varustust, et järgmised talgud veelgi efektiivsemad saaksid.

ITuudised küsisid IT Kolledži õppejõult ja VI lennu vilistlaselt Katrin Looduselt muljeid mai alguses toimunud vabavaratalgute kohta.

Järgneb lühiintervjuu Katrin Loodusega:

*Kuidas ja miks tuli idee teha sellised talgud? 

Siinkohal ei oska ma talgute idee sünnilugu rääkida, kuid teades üleüldist vaba tarkvara pooldavate inimeste mõttemaailma, on see igati loomulik samm "Teeme ära" talgupäeva raames kogukonnale just nende oskuste piires maksimaalselt kasulik olla. Eriti, kuna hiljuti lõppes valdavalt tavakasutajate arvutis kasutusel oleva Windows XP operatsioonisüsteemi tugi. Talguid on korraldatud suuremalt ja väiksemalt ka varem, kuid nii suurt huvi pole veel ühelgi varasemal üritusel olnud.

*Kui palju oli mai alguses toimunud talgutel osalejaid ja milliseks kujunes päev? Talgutel osales 49 inimest. Algselt oli registreerimiseks avatud kohti 50, mis täitusid loetud tundidega. Suurem osa kohale tulnutest olid eelnevalt registreerunud, kuid leidus ka neid, kes hiljem üritusest kuulsid, kuid said sellest hoolimata oma rüperaali või lauaarvutile uue Estobuntu käima.

Päev möödus meeleolukalt ning väga tegusalt. Uksed avati ametlikult alles keskpäevast, kuid esimene abivajaja saabus samaaegselt korraldusmeeskonnaga ehk tund varem. Tema sülearvuti võeti koheselt ka töösse. Pärast töökohtade valmis sättimist hakkas inimesi ning abistajaid muudkui lisanduma, kuni ühel hetkel oli soovijaid juba nii palju, et tuli välja jagada pliiatsiga paberile kirjutatud ootejärjekorra numbrid. Juhendajate jaoks oli päev võrdlemisi intensiivne ning oli näha, et vahepeal jagus ühe abistaja peale lausa kolm seltskonda, kelle laua- või sülearvuti uue operatsioonisüsteemi peale sai. Üritus lõppes kenasti ettenähtud ajal ning õnnelikud, kuid väsinud abisaajad sai edukalt uuenenud sülearvuti sisuga koju saadetud.

*Mis olid selle ürituse juures kõige üllatavamad ja kõige ootuspärasemad aspektid?Kõige üllatavam oli ilmselt inimeste suur huvi ürituse vastu. Varasem kogemuse on näidanud, et inimesed reeglina ei osale taolistel üritustel, kus toimub tuttava operatsioonisüsteemi asendamine uuega, kuid ilmselt on laialdasem teavitustöö XP toe kadumisest tuleneva ebaturvalisuse kohta inimesteni jõudnud ning kindlasti määras palju ka ürituse kajastamine Ringvaate saates. Tehniliselt oli kohal küll väga erineva vanuse ning seisukorraga arvuteid, kuid ühtegi väga silmapaistvat või ületamatuid raskusi tekitatavaid masinat polnud.

* Rääkige vaba tarkvara võludest lähemalt?  Vaba tarkvara võlu on juba kasvõi see, et on võimalik täiesti legaalselt korraldata üritus, mille käigus paigaldati massiliselt tehniliselt väga erinevatele arvutitele eesti keele ning kultuuri pärandit toetav operatsioonisüsteem. Estobuntu on Debiani dispributsioonile kogukondliku ühistööna loodud ja arendatud operatsioonisüsteem, mille omapära seisneb selle eestistatud kohandustes. Näiteks on sellel kõige laialdasemalt tehtud tõlketööd erinevate programmide ning seadete nimetuses või on sellele juba vaikimisi paigaldatud Eestis kehtiva ID-kaardiga allkirjastamise tarkvara. Lisaks on tegemist operatsioonisüsteemiga, mille turvalisuse tase võrreldes XP platvormiga on kordades suurem ning palju ohutum just tavakasutajatele, kes IT maailmas igapäevaselt ei toimeta. Abiks on kindlasti ka teadmine, et kogukond, kelle poole Estobuntu kasutaja probleemide korral pöörduda saab, elab ja töötab samas keelekeskkonnas, mis teeb probleemide lahendamise ka eakatele või neile, kes inglise keelt ei kõnele, lihtsasti kättesaadavaks.

TAUST

Üritust korraldas MTÜ "Avatud Lähtekoodiga ja Vaba Tarkvara Liit" ning inimesed, kes Estobuntut vabatahtlikkuse alusel talgupäeval paigaldada aitasid, ei ole saanud varasemat väljaõpet ega koolitust, vaid tegemist on inimestega, kes kogukondliku elu edendamise nimel leidsid aega ning  omakasupüüdmatult appi tulla legaalsema ning turvalisema arvutikasutajate grupi loomisele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755